Nyugat-Pannónia vonzó turisztikai célpont

Nyugat pannónia

Magyar részről az Őrségi Nemzeti Park az egyik résztvevője a PaNaNet+ projektnek, amely keretében a pannon védelmi körzetek annak érdekében társultak, hogy vonzó lehetőségként pozicionálhassák magukat a „Természeti élmények” területén.  

Három magyarországi és három ausztriai partnere van a PaNaNet+ projektnek. A magyar oldalt a Fertő−Hanság Nemzeti Park, az Őrségi Nemzeti Park és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park képviseli, míg osztrák részről a Neusiedler See-Seewinkel Nationalpark, a burgenlandi natúrparkokat összefogó szervezet és a tartományi turisztikai hivatal vesz részt a projektben. A PaNaNet+ nyitórendezvénye még januárban volt Ausztriában, április elején pedig a magyar−osztrák határ mentén, ötvenkét helyszínen szerveztek természetet felfedező túrákat, illetve kerékpáros és evezős programokat.

A Pannon Természeti Napoknak Ausztriában már hagyománya van, ám határon átnyúló elemekkel most először egészült ki. A háromnapos rendezvényt azzal a céllal szervezték, hogy Nyugat-Pannónia változatos és sokféle természeti értékeit bemutassák. Az 52 helyszín egyharmada magyarországi területen volt. A Fertő−Hanság Nemzeti Parkban túzokdürgésre lehetett jelentkezni, a Szigetközben kenutúrázni, a Soproni-hegységben, illetve a Mura folyónál és árterén kirándulni lehetett, a Kámoni Arborétum pedig „magnóliatúrára” várta az érdeklődőket. Ausztriai indulással az egykori Vasfüggöny mentén a csempészek útjára lehetett lépni, de családi szafarit is szerveztek a gyerekek aktív közreműködésével, valamint denevértúrát.

A PaNaNet+ 2020-ig tart, keretösszege pedig csaknem 3 millió euró. Az élménynapokon túl többek között akadálymentes élménytúrák szervezése, az ehhez szükséges eszközök vásárlása és a túravezetők speciális képzése szerepel a projekt elemei között. A projektben aktívan részt vevő  Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság őrségi bemutatóhelyei − a Lápok Háza és az Őrségi Népi Műemlékegyüttes − áprilistól látogathatóak. Az Őrségi Nemzeti Parkot éppen 15 esztendeje alapították a Vas megye délnyugati sarkában található tájegységek természeti, néprajzi és kultúrtörténeti értékeinek megóvására.