Négyszáz éves titkokról hullik le a lepel az Egri Várban

Egri vár

Elindult az Egri Vár fejlesztése, amelynek végeztével olyan helyekre is bejuthatnak majd a látogatók, ahol négyszáz évig nem járt senki. Új programok és interaktív tárlatok is várják a látogatókat, akik az Egri Csillagok hőseinek lábai nyomán sok élménnyel lehetnek gazdagabbak.

Az idei évtől az Egri Vár és erődrendszer turisztikai attrakciófejlesztési programjának keretében új, interaktív kiállítások nyílnak, gyarapszik a várbéli 3D mozi kínálata, a kazamatarendszer teljes műszaki felújítást kap, valamint új, eddig feltáratlan területekkel bővül a különleges, föld alatti világ. Olyan nagy nyüzsgés várja idén az Egri Várba érkező vendégeket, amilyent talán 1551–52-ben tapasztalhatott az ostromra készülő várnép.

Az Európai Unió és a magyar állam által finanszírozott, mintegy 2,2 milliárd forintból megvalósuló fejlesztés nyomán új élményekkel gazdagodnak a nemzeti emlékhelyre látogatók. A munkálatokhoz kapcsolódóan a kazamatarendszer ideiglenesen munkaterületté vált, ám közben további kiállításokkal gyarapszik a leglátogatottabb vidéki múzeum kínálata. Az interaktív tárlatok a vár hadi építészetét, a korabeli ostromok és az Egri Csillagok titkait mutatják majd be, megújulnak az ágyútermek és az aknafigyelő folyosók. Megnyílik egy olyan új kazamata szakasz, mely az 1596-os ostrom során omlott be, így olyan helyre is el lehet majd jutni, ahol 400 évig nem járt ember.

Elindult az Egri csillagok túra című új program, amely azt mutatja be, hol próbált meg Éva és Miklós deák belopódzni a várba, és sokan szeretnék tudni, hogy hol volt Bornemissza Gergely tudós műhelye, s honnan indultak harcba a hős egri nők a várvédelem idején. A vár új attrakciója a Történelem Testközelből című program is. Az interaktív előadáson a török kor fegyvereinek használatát mutatják be katonai hagyományőrzők, megismertetve az érdeklődőket a végvári élet szépségeivel és kalandjaival.

Régi látogatói igényt teljesítettek azzal, hogy bevezették a komplex jegyet, amely lehetővé teszi az erődben található összes szolgáltatás és tárlat együttes látogatását, megtekintését. Szintén új szolgáltatás, hogy a látogatók immár SZÉP Kártyával is fizethetnek a pénztárnál.