Négynapos borünnepet rendeznek Egerben, az Érsekkertben

Eger

Harmincnál is több borászat és közel húsz étterem garantálja a páratlan borgasztronómiai élményt a XX. Egri Bikavér Ünnepen. Eger legnagyobb fesztiválján, amelyet az Érsekkertben rendeznek 2016. július 7-10. között számos koncert, családi és szabadidős program ígér felhőtlen kikapcsolódást.

Ma már Eger legnagyobb borgasztronómiai fesztiválja az Egri Bikavér Ünnep, amelyen ott lesz az Egri borvidék szinte összes jelentős borászata, több mint 100 féle Egri Bikavér, Egri Csillag és rozé, valamint tokaji bor szerepel a kínálatban, a minőségi nedűkhöz pedig ebben az évben is éttermek ajánlanak helyben készített, egyedi fogásokat. Az idei Egri Bikavér Ünnepen először más borvidéknek is bemutatkozási lehetőséget biztosítanak, a fesztivál díszvendége a Tokaj-Hegyalja Világörökségi borvidék és turisztikai célterület lesz.

Ahogyan korábban, most is ingyenes a belépés a fesztivál területére, ahol a borgasztronómiai kínálaton túl számos koncert és kiegészítő programvárja az érdeklődőket. Két helyszínen több tucat zenekar szórakoztatja majd a vendégeket, az Egri Bikavér Színpadon fellép többek között a Balkan Fanatik, a Hot Jazz Band, a Kerekes Band és a VI. Szepesi György Bárzenész Találkozó nyitókoncertjén Kökény Attila, Mujahid Zoltán és Tabáni István. Az Egri Csillag Színpadon dj-k, vendégeik és különböző formációk a nagyszínpadtól eltérő stílusú zenéket játszanak; négy napon át számos fellépő váltja egymást, itt lesz sok más mellett a Fran Palermo, Hó Márton illetve Szabó Benedek és a Galaxisok is. Az egri Part Egyesület égisze alatt működő színpadnál ebben az évben is fényfestéssel teszik hangulatosabbá az egyébként is varázslatos környezetet. A négy napon át tartó programsorozatra több tízezer embert várnak.

Az Egri Bikavér Ünnep szervezője, Eger Város Hegyközsége és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség két éve megállapodást kötött, amely egyik fontos eleme, hogy a szervezet tagjai zsűrizik a fesztivál ételeit. A legjobb étel kiválasztásánál különösen fontos szempont, hogy az mennyire harmonizál a kínált Egri Bikavérrel. Az eredményhirdetésre a fesztivál szombati napján kerül sor, amikor kihirdetik az Egri Bikavér Ünnep legjobb borát is.

A borünnep szombati délutánján traktorok és veterán járművek felvonulásán csodálhatják meg az érdeklődők a matuzsálemeket és azokat a járműveket, amelyek segítsége nélkül nem kerülnének a présházakba az egri borok alapjául szolgáló szőlők. Számos kísérőprogramot kínálnak minden korosztály számára: lesz kisállat-simogató, kézműves vásár, és az Érsekkertben található korabeli körhinta, továbbá a nagy illetve modern játszótér remek kikapcsolódást nyújt a kisebbeknek. A focirajongók több sátorban is nyomon követhetik az Európa-bajnokság végjátékát akár egy jó Egri Bikavér vagy Egri Csillag mellett.

A XX. Egri Bikavér Ünnepen hosszú idő után ismét kapható lesz az Ezredforduló Egri Bikavére. Ez az a nedű, amelyet az Egri borvidék szőlő- és bortermelői az államalapítás ezeréves tiszteletére készítettek el a pincék legkiválóbb 1997-es évjáratú boraiból. 1998 decemberében hirdették ki, hogy 119 termelő 11 ezer 369 liter borából elkészült az Ezredforduló Egri Bikavére. A díszes tokodi palackokba töltött bort először az 1999-es Egri Bikavér Ünnepén mutatták be, most pedig, 17 évvel később ismét megkóstolhatják és megvásárolhatják a borkülönlegességek rajongói.

fotó: Eger Város Hegyközsége