Nagykanizsa megyei jogú város Magyarország délnyugati kapuja

Nagykanizsa


Küzdelmes év áll Nagykanizsa mögött, ám a járványügyi nehézségek ellenére a város jól teljesített, a gazdaság újraindult. Balogh László polgármester a fejlesztéseknek köszönhetően bizakodóan tekint a 2022-es évre. Az első vállalatok is megérkeztek az új ipari parkba, és várható még további nagyberuházás is Nagykanizsán, ami a sikeres jövő alapja.  

– A hírek szerint Nagykanizsa új ipari parkja két beruházót is köszönthet a 2022-es évben. Miként sikerült a tavalyi, viszontagságos évet ilyen jó hírekkel zárniuk?

– Janus-arcú, ellentmondásos esztendőt hagytunk a hátunk mögött. Az év első felét a vírus uralta, ezért a gazdaság leállása és az emberi-közösségi kapcsolatok hiánya jellemezte ezt az időszakot. A kormányzat és a polgármesterek felelős irányítása azonban segítette az átvészelést. Mi magunk is a beruházások folytatásában hittünk, aminek eredményeként sok fejlesztés megvalósult, és ez évben már két vállalkozást is köszönthetünk az új ipari parkban, amelynek hárommilliárd forintos fejlesztésével, és a 100 hektárnyi gazdasági övezet kialakításával megnyílt a lehetősége új beruházások betelepítésére is. Hiszem, hogy ez a szemlélet az oka, hogy Európában hazánk az elsők között haladta meg a járvány előtti gazdasági produktivitását. Jól teljesített az ország, jól teljesített Nagykanizsa is. Azzal együtt, hogy városunkban a közgyűlési többséget a kormányellenzéki baloldal uralja, amely a polgármesteri hatáskörök magára húzásán és a kormányzati támogatások elköltésén kívül nemigen tud mit felmutatni.  

– Milyen fejlesztések valósultak meg a városukban?

– A helyi baloldal minden akadályoztatása és passzív-agresszív viselkedése ellenére sok mindennek örülhettünk 2021-ben. Hála a kanizsai emberek és a vállalkozások kitartásának, valamint a kormányzat támogatásainak, továbbá a beruházások folytatásának, Nagykanizsa is tovább fejlődött. Legnagyobb újdonság, hogy átadtuk a Kanizsa Arénát, és ezzel egy régi álmunk teljesült. Mindez nagyot lendíthet a város életén, hiszen eddig nem látott rendezvények sorával élénkíti majd a mindennapokat, új centrumot teremtve a keleti városrészben. De az elmúlt időszakban megújult a jelenleg is zajló Széchenyi téri beruházással Nagykanizsa teljes belvárosa, számos parkoló, egészségügyi alapellátó intézményeink és a Csónakázó-tó. Komoly rekonstrukción esett át a Kanizsai Dorottya Kórház, amely januárban egy új CT-berendezéssel is gazdagodott. Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő közbenjárásának köszönhetően megépült egy új körforgalom, felújítottuk a Zöld tábort, megújultak óvodák, a református egyház, és a város jóvoltából pedig egy új óvoda épült, a Corvin utcai bölcsőde kialakítása pedig elkezdődött. És ami a hosszú távú fejlődésünk letéteményese, pályára állhat a körforgásos gazdaság alapját képező kutatóközpont és tudományos ipari park, valamint a Cseresnyés Péter által kezdeményezett négysávos összekötő út Zalaegerszeggel. E tervek mellett a közeljövőben megérkezik egy stratégiai jelentőségű, munkahelyek sokaságát teremtő gyártó cég is Nagykanizsára.

– Vagyis a jövő a körforgásos gazdaságé és az új beruházásoké Nagykanizsán is?

– Igen, bizakodó vagyok, mivel a körforgásos gazdaság kerete már létezik a MOL és a Pannon Egyetem által megalapított MOL-PE Circular Economy Science Park Nonprofit Zrt. révén. A szakmai tartalmat pedig az egyetemen futó kutatások adják, ahol jelenleg 25 nemzetközi projekt van folyamatban. Ezt szeretnénk fejleszteni további kutatási projektekkel a megújuló energiák, a hulladékgazdálkodás, a víztechnológiák, a fenntartható turizmus, a fenntartható városfejlesztés és a fenntartható élelemtermelés területein. Ezek a kutatások várhatóan kézzelfogható produktumokat, termékeket és módszereket eredményeznek majd, amelyekre munkahelyteremtő beruházások épülhetnek fel, megalapozva egy új tudományos ipari parkot. Ennek következményeként a város és a térség fiatalokat megtartó ereje is javulna, amely végső soron a legfontosabb célunk. Ehhez azonban tovább kell haladnunk a megkezdett úton, és folytatni a munkát, amelyhez a garanciát csak a jobboldal helyi és országos győzelme adhatja meg. Enélkül ugyanis nem a gazdaságunk, hanem az életünk lehet körforgásos.