Mosonmagyaróvár és Dunakiliti a legvirágosabb

Virágos város

Város kategóriában Mosonmagyaróvár, a falvak közül pedig Dunakiliti kapta a Virágos Magyarországért verseny fődíját, így ők képviselik Magyarországot a 2016-os Európai Virágos Városok és Falvak versenyében. 

A Virágos Magyarországért verseny immár több mint két évtizede Magyarország legsikeresebb környezetszépítő versenye, és talán ennél is több: mozgalom, amelyet a Magyar Turizmus Zrt. saját projektjeként kezel, biztosítva annak szervezeti és finanszírozási kereteit. A mozgalomnak, amelyet több minisztérium is támogat, célja egy esztétikus, vendégváró település- és országkép kialakítása, a turizmus fellendítése, a településeken élők összefogásának ösztönzése. Az idén huszonkettedik alkalommal megrendezett környezetszépítő versenyre 209 település nevezett. A Virágos Magyarországért versenynek minden évben van kiemelt témája, amely 2015-ben a templomok, illetve a vallási épületek kertjének gondozottsága volt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Turizmus Zrt. közös fődíját az 50 ezernél kevesebb lakosú város kategóriában Mosonmagyaróvár nyerte el, míg a kétezer fő feletti falu kategóriában Dunakiliti.
Első helyezést kapott az 50 ezer feletti lakosú városok közül Zalaegerszeg, a kétezer alatti lakosú falvak közül Hercegkút, a fővárosi kerületek közül pedig Kőbánya.
Miniszterelnöki különdíjat Veszprém és Újszilvás kapott, − összesen 76 település nyert el valamilyen elismerést.
Magyarország alapító tagja a 12 európai országot átfogó Európai Virágosítási és Tájépítészeti Társaságnak, amely az Európai Virágos Városok és Falvak versenyét szervezi. Az európai megmérettetésen az elmúlt évben falu kategóriában Balatongyörök aranyérmet, város kategóriában Siófok ezüstérmet szerzett. Siófok emellett „Európa legszebb főtere” elnöki különdíjban is részesült.

fotó: nadasdiszabo.blogspot.hu