Milliárdos fejlesztések sora Jánosházán

Jánosháza

A város megítélése sokat változott az elmúlt öt év során, ami elsősorban a fejlesztéseknek és a színvonalas kulturális programoknak köszönhető. Erre a legbüszkébb Kiss András. Jánosháza polgármesterének pontos elképzelése van a település jövőjéről is.

‒ Milyen beruházások valósultak meg az elmúlt években?

‒ Nagyon sok mindent sikerült elérnünk. Létrehoztunk egy pályázatíró céget, és minden olyan pályázaton elindultunk, amely a város fejlődése szempontjából fontos. Kimagasló eredménynek tartom, hogy 2,2 milliárd forintot sikerült elnyernünk. Elkészült a városháza energetikai felújítása, szigetelése, nyílászárócseréje, fűtéskorszerűsítése, működik a napelempark-rendszer. A kultúrház és az óvoda energetikai fejlesztése is megvalósult. Utóbbi egy igazi 21. századi intézmény lett, ugyanis teljes belső felújításon is átesett. Szerencsére sok az óvodás, megnyitottuk az ötödik csoportot, nem lehetett várni a rekonstrukcióval.

‒ Vannak-e olyan fejlesztések, amelyek még nem fejeződtek be?

‒ A Batthyány Lajos Általános Iskola teljes energetikai felújítására már készülnek a tervek. Novemberben kiírtuk a közbeszerzést, januárban pedig hozzáfogunk a munkához. Ez egy 240 milliós beruházás lesz. Ebben az épületben oldjuk meg a szociális és a diákétkeztetést. Külső szigetelést kapnak az ingatlanok, kicseréljük a nyílászárókat, hőszivattyúval tervezzük a fűtéskorszerűsítést, és itt is lesznek napelemek. Nagyon fontos az energiahatékonyság. Valamennyi önkormányzati épület rezsije közelít a nullához.   

‒  Sok településen immár a munkaerő hiánya a fejlődés egyik gátja. Önöknél mi a helyzet?  

‒ Szerencsére Jánosházán működik a Seton Hungary Kft., egy amerikai tulajdonú bőripari vállalat. Ez az autóipari beszállító cég csaknem 800 embernek ad munkát.   

‒ Miért érdemes ellátogatni a településükre? Milyen látnivalókat, kikapcsolódási lehetőségeket kínálnak?

‒ Van egy csodálatos várkastélyunk még az 1200-as évek elejéről, ami most még romos. Eltökélt szándékunk, hogy felújítjuk, ez turisztikai szempontból kulcskérdés. Az igen kedvelt horgásztóhoz építettünk egy szociális blokkot konyhával. Rengeteg zenei, kulturális programot kínálunk az itt élőknek és a hozzánk látogatóknak. Van városnapunk, valamint alma-, pünkösdi és motoros fesztiválunk is.   

‒ Milyen a jövőképe Jánosházának?

‒ A legfontosabb most, hogy új bölcsődét tudjunk építeni. A pályázatot beadtuk. 24 férőhelyes intézményben gondolkodunk. Az óvodával szomszédos telket meg is vásároltuk erre a célra. Várjuk az elbírálását. A másik fontos álom egy idősek otthona kialakítása a volt gimnázium emeletes épületében. A tervek készen vannak. A katolikus egyházzal közösen álmodtuk meg az 500 négyzetméteres, 54 férőhelyes otthont, 2-3 ágyas szobákkal. Ha minden tervünk megvalósul, akkor öt év múlva az intézménylátogatások után megebédelhetünk a várkastélyban.