Mezőkövesd egész évben várja vendégeit

Mezőkövesd


Mezőkövesd két olyan vonzerővel is rendelkezik, a Zsóry Gyógy- és Strandfürdővel és a matyó népművészettel, amelyek országos, sőt nemzetközi szinten egyaránt ismertek, illetve keresettek. Matyóföld fővárosa Borsod-Abaúj-Zemplén megye negyedik legnépesebb települése. A város a Bükk-vidék déli határán, az Alföld és az Északi-középhegység találkozásánál, a Borsodi-Mezőség vidékén fekszik, Egertől 20, Miskolctól 50 kilométerre.

A matyó népművészet jeles hungarikum, s 2012 óta az UNESCO szellemi világörökségeinek listáján is szerepel. A színpompás, részletgazdag, kézzel készült hímzések leginkább az egykori viseleteken fedezhetők fel a Matyó Múzeumban, valamint népművészeti rendezvényeinken. Számos olyan értéke van városunknak, amelyek felfedezésre csábítják az ide érkező látogatókat. 

   A több évtizedes gyűjtőmunka eredményeként létrejött és folyamatosan bővülő Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum nem csupán az elhivatott gépészek mekkája, hanem a családok kedvelt turisztikai célpontja is. A festőművészet iránt érdeklődőket pedig a városunk híres szülöttének munkáit bemutató Takács István Gyűjtemény ejti ámulatba.

   A város folyamatosan azon munkálkodik, hogy elődei hagyatékát méltóképpen bemutathassa. Ezt szolgálta a Hadas városrész fejlesztése is. A régi településszerkezetet megőrző területen 100-150 éves, eredeti állapotukban fennmaradt egykori parasztházakban ma kézműves alkotóházak működnek. A közelmúltban megvalósult fejlesztések során a városrész hangulatához illeszkedő utcaburkolat készült, a Táncpajta épületében pedig új látogatóközpontot alakítottak ki, amely interaktív módon mutatja be a Hadas történetét és a matyó viseletet. Újra felépültek az egykor oly jellegzetes üstökös és ágasfás épületek, melyek tovább bővítik a városrész tájházainak gazdag kínálatát. A több mint nyolcvanéves Zsóry Gyógy- és Strandfürdőt napjainkban az ország legjelentősebb gyógyászati centrumai között jegyzik. Kénes gyógyvize az elmúlt évtizedekben százezreknek jelentett állapotjavulást vagy teljes gyógyulást. A rehabilitációs kezeléseken túl azonban a fürdő mára a gyermekes családok igényeit is ki tudja szolgálni. A fedett fürdő wellnessrészlegében különféle szaunák, pezsgőfürdők és masszázsok segítik a tökéletes ellazulást. A szintén fedett élményfürdő lehetővé teszi a családok kiszolgálását a hidegebb hónapokban, nyáron pedig, rossz idő esetén, kiváló alternatívája lehet a strandfürdő szabadtéri élménymedencéinek. Hiánypótló beruházásként a 2018-as nyári szezonra készült el a szabadtéri csúszdapark. 728 méternyi új csúszdát vehettek használatba a fürdőzők, amelyek jól kiegészítik a strand felnőtt és gyermek élménymedencéinek kínálatát. A fürdő körüli üdülőterület, ahol a Mezőkövesd szálláshely-kapacitásának jelentős része található, 2013-ban gyógyhelyminősítést szerzett. A fürdő melletti Zsóry Liget Gyógy- és Egészségpark pedig immár gyógyhelyhez méltó környezetet biztosít az üdülőterület vendégei számára. A parkban közösségi tér, futópálya, mezítlábas ösvény, szabadtéri fitneszeszközök sora és játszótér is helyet kapott. Igazán egyedi attrakciók a 3D-s aszfaltrajzok és az energiakerékpárok. 

   A Zsóry Gyógy- és Strandfürdő üdülőterületéről a város már korábban is kiépített kerékpárúton volt megközelíthető, azonban a 2021-ben átadott új bükkaljai kerékpárúton Bogács érintésével már egészen Bükkzsércig tekerhetnek a hobbi és a profi kerékpárosok. 

   A számos turisztikai attrakciónak köszönhetően Mezőkövesd egész évben kiváló célpont az egyénileg és csoportosan érkező látogatók számára, s kiváló bázisként szolgálhat a térség felfedezéséhez, akár egy- vagy többhetes kikapcsolódás esetén is.