Megnyitotta kapuit az Ős-Dráva Látogatóközpont

Ős Dráva

Egymilliárd forintos uniós támogatással készült el az Ős-Dráva Látogatóközpont a Baranya megyei Szaporca településen. A létesítményt dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Tiffán Zsolt országgyűlési képviselő, az Ős-Dráva Programért felelős miniszteri biztos és Závoczky Szabolcs, a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója adta át.

Az új látogatóközpont a Duna–Dráva Nemzeti Park területe és a Dráva folyó bemutatása mellett nagy hangsúlyt fektet az ormánsági élet, a tradicionális gazdálkodási formák és a hagyományok nagyközönséggel való megismertetésére, valamint felhívja a figyelmet a természetvédelmi, gazdálkodási és tájhasználati problémákra.

A látogatóközpont főépületébe lépve a híres ormánsági templombelsők motívumait idéző festett fakazettás mennyezetet lehet megcsodálni, – a festmények védett növényeket jelenítenek meg. A fogadótértől balra a térség természeti értékeit bemutató kiállításon az ormánsági táj, a folyó mederváltozása, a mocsarak, a legelők és az erdők élővilága tárul fel a látogatók előtt. Korszerű eszközökkel felszerelt oktatóterem ad otthont az érdekes környezeti nevelési programoknak és ismeretterjesztő előadásoknak. Az épület körül játszótér és több tűzrakóhely szolgálja a kikapcsolódást.

A látogatóközpontban szemügyre lehet venni az állattartás, rétgazdálkodás, gyümölcstermesztés, méhészkedés, kosárfonás, fűszer- és gyógynövénytermesztés eszközeit. A régi magyar háziállatokat bemutató majorban a térségre egykor jellemző háziállatokat lehet megtekinteni – különösen a gyerekeknek nagy élmény megsimogatni az állatokat.

Az Ős-Dráva tanösvényt végigjárva a vendégek megtapasztalhatják a természet őserejét, az érintetlen vadon élményét. A Dráva-partra vezető útvonalon a terület különleges élővilágával ismerkedhetnek, madarak énekét hallhatják. A kilátó tetejéről a magasból szemlélhető a gyönyörű táj. Ha a látogató nem csupán a madarak hangjára kíváncsi, hanem látni is szeretné azokat, akkor leskunyhóból figyelheti meg a szárnyasokat, és készíthet róluk szebbnél szebb felvételeket.

A látogatóközpont az Ős-Dráva Program részeként épült fel a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság projektjeként, a DDOP Komplex turisztikai termékcsomagok kialakítása pályázati konstrukció keretében valósult meg, egymilliárd forintos uniós támogatással.

fotó: magyarhirlap.hu