Megelőzéssel és szűrésekkel az emberek egészségéért

Megelőzés

A daganatos megbetegedések száma a világ legtöbb országában, így hazánkban is jelentős emelkedést mutatott az elmúlt évtizedekben. A daganatok egyhamada megelőzhető lenne, ezért az Emberi Erőforrások Minisztériumának célja a szűrővizsgálatokon való részvétel növelése. Horváth Ildikó egészség­ügyért felelős államtitkártól kértünk interjút.

− A kormány 2010 óta számos intézkedést hozott a prevenció elősegítésének érdekében. Melyek a legfontosabbak?

− A kezdeményezések prioritásként határozzák meg a megelőzést, a szűrővizsgálatokon való részvétel növelését, és a környezeti ártalmak csökkentésére való törekvésen túl a kockázati tényezők, köztük a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az elhízás csökkentését. Jelentősen szigorodott a nemdohányzók védelméről szóló törvény.

A gyerekek egészséges életmódra nevelésének érdekében bevezettük a mindennapos test-nevelést, az iskolai közétkeztetés egészségesebbé vált, a büfék polcairól eltűntek a káros anyagokat tartalmazó ételek. 2014 óta a 12 éves lányok térítésmentesen kapják a HPV elleni védőoltást a méhnyakrák megelőzésére. Az érintett korosztály több mint 75%-a él ezzel a lehetőséggel.

− Milyen számszerű eredményei vannak a kezdeményezéseknek?

− A mindennapi testnevelés hozadéka, hogy például a 15 évesek Magyarországon többet mozognak, mint európai kortársaik. Megtorpant az elhízás arányának növekedése a gyermekeknél. A 2010-es évek elején a lakosság 31 százaléka dohányzott, ez 2016-ban 27,5 százalékra csökkent. Nagyon fontos, hogy az egészségben eltöltött életévek száma nőtt Magyarországon: a nőknél 60,2 év, a férfiaknál 59,5 év.

− Az elsődleges megelőzésen túl a prevenció másik fontos elemét a szűrővizsgálatok jelentik. Melyek a legfontosabbak?

− Az állami egészségügynek elemi érdeke, hogy minél több megelőzési tevékenységet, korai betegségfelismerő programot indítson, a beteg pedig érdekelt legyen abban, hogy ezeket igénybe is vegye. Ne gyógyszerre költsék az emberek a pénzüket, hanem például egészséges hobbikra. Ezeket a szempontokat figyelembe véve a kormány ingyenes szűrővizsgálatokkal igyekszik megszólítani a lakosságot. A szervezett és célzott népegészségügyi szűrővizsgálati rendszer részeként a 45-65 év közötti nők kétévenként emlőszűrésen, a 25-65 közötti nők egyszeri negatív szűrővizsgálata után háromévenként méhnyakrákszűrésen vehetnek részt. A népegészségügyi célú méhnyakszűrésen való részvétel növelése érdekében a védőnőket is bevontuk a szűrőprogram szervezésébe és lebonyolításába. 2018 év végén elindult az 50-70 év közötti férfiak és nők kétévenkénti vastag- és végbél-szűrővizsgálata, melynek részeként eddig több mint 220 ezren kaptak behívót a vizsgálatra. Hazánk úttörő módon indította el egy vizsgálat részeként az alacsony dózisú CT-vel történő tüdőszűrést a tüdőrák felismerésére. Az így történő tüdőszűrés egy most zárult nagy vizsgálatban 25 százalékkal csökkentette a tüdőrák-halálozást a tüdőszűrésen átesett betegek körében. Ezzel párhuzamosan az infrastruktúra is folyamatosan javul: országszerte zajlanak a kórházfejlesztések, amelyek részeként a korai felismerést, a diagnosztizálást és a kezelést segítő új eszközöket, berendezéseket kapnak a kórházak.

− Meghirdették a „Három generációval az egészségért” programot. Milyen kiemelt célokat fogalmaztak meg a lakosság egészségben eltöltött éveinek növelésére?

− Egyrészt támogatjuk a szív- és érrendszeri prevenciós, illetve gondozási programot, elősegítjük a rosszindulatú daganatos betegségek szűrését és korai felismerését, segítjük a gyermekek körében végzett egészség­fejlesztési programok elindítását és megvalósítását. A most elbírált pályázatnak köszönhetően – a korábban megalakultakkal együtt – több mint 130 praxis­közösség fog működni Magyarországon, azaz több mint 1,2 millió ember számára válik könnyebben elérhetővé a betegségmegelőzés és az egészségfejlesztés a mindennapokban. A praxisközösségek az egyén kockázatainak feltérképezését követően elsősorban életmódváltó programokat indítanak. Természetesen amennyiben szükséges, gyógyszeres terápiát is kezdenek vagy módosítanak. A nyertes pályázók vállalják, hogy a megvalósítás 12 13 hónapja alatt támogatják a rendszeres, életvitelszerű testmozgásnak, valamint az egészséges táplálkozásnak a beépítését a gyermekek mindennapjaiba. Kiemelt szerepet kap a gyermekek körében a dohányzás megelőzése, visszaszorítása. Azonosítják, illetve rögzítik a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikófaktorait a 40-65 éves korosztálynál. Meghatározzák az egyéni kockázati szintnek megfelelő beavatkozást. Az érbetegek körében gondozási feladatot látnak el, egyénre szabottan. Javítják a lakosság egészségértését. Mozgósítják a lakosságot a népegészségügyi szűrővizsgálatokon (méhnyakszűrésen, vastagbél- és tüdőrákszűrésen) való részvételre.

− A gyerekek egészségének megóvása érdekében milyen további intézkedéseket tesznek?

− Nagyon fontosnak tartom a védőoltást. Magyarország nemzetközi szinten is kiemelkedik az ingyenes, kötelező, kombinált védőoltások rendszerének fenntartásában. Azért dolgozunk tovább, hogy értsék és lássák az emberek, ez miért fontos a gyermekeik jövőjének érdekében. A teljes körű iskolai egészségfejlesztés számos eleme szépen kidolgozott, jól működik. Kiváló ötlet az orvos egyetemisták azon kezdeményezése, miszerint elmennek gimnáziumokba és kortársoktatást végeznek. Az ő mozgalmuk is segíti azon törekvésünket, hogy olyan mentális egészség alakuljon ki a fiatalokban, hogy tudjanak nemet mondani a függőségekre, és az egészségük megtartása legyen az érdekük.