Medvehagyma-túra a Vylyannal a Fekete-hegyen

Borkóstolóval egybekötött medvehagyma-túrát rendez március 21-én a villányi Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet. A program során az erdőt és a pincéket is felfedezhetik az érdeklődők.  

Vylyan Villány 15. századi elnevezése. Az ezt a nevet viselő pincészetet Debreczeni Pál alapította a Villány–Siklósi borvidéken. A birtok névválasztását a borvidéki kötődés és a hagyománytisztelet határozza meg. Ültetvényeiket a Villányi-hegység csodálatos fekvésű lankáira telepítették, a pincészet Kisharsányban a Fekete-hegyen, a Dobogó-dűlő szívében található.

Ide várják március 21-én 10 órára azokat, akik részt szeretnének venni egy borkóstolással összekötött medvehagyma-túrán. A Vylyan teraszon madárcsicsergéssel, hűs gyöngyözőborral és frissen készített fogadó falatokkal várják a vendégeket.  – A túra délelőtt 11 órakor indul. A túrára a pihenőkkel körülbelül három órát számolunk, a táv nem megerőltető, de alkalmas lábbeli ajánlott – mondják a házigazdák. A teraszról a kéktúra útvonalán északra, Palkonya felé veszik az irányt, s útközben megkeresik a legjobb medvehagyma-lelőhelyeket. A kirándulókat a Vylyan teraszon rotyogó bográccsal várja a birtok séfje és finom borai.

medvehagyma_tura_vylyan

A medvehagyma a liliomfélék családjába tartozik, hagymás évelő növény. Fő hatóanyagai azonosak a fokhagymáéval, de 12-szer erősebbek. Johann Künzle svájci gyógyfüves lelkész írta a medvehagymáról: „Az egész testet megtisztítja, kihajtja belőle a megrekedt kóros anyagokat, egészségessé teszi a vért, kiűzi és elpusztítja a mérgező anyagokat. Az örökké betegeskedő embereknek, a sömörös, pattanásos, korpázó arcbőrűeknek, a reumásoknak, a görvélykórosoknak úgy kellene tisztelniük a medvehagymát, mint az aranyat. Nincs a Földön még egy olyan növény, amelyik ennyire hatásosan tisztítaná a gyomrot, a bélrendszert és a vért, mint ez.” A zsenge leveleket virágzás előtt kell szedni, a hagymáját nyár végén és ősszel.

fotó: Vylyan