Mátranovákon dolgos emberek élnek

Mátranovák

A szép természeti környezetben, a hevesi megyehatárhoz közel fekvő nógrádi település mindennapjairól Bodor Ernőné polgármesterrel beszélgettünk, aki szívéből szólónak tartja Tamási Áron azon mondatát, melyet az író Ábel Amerikában című regényében olvashatunk: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.”

Jól prosperáló ipari üzemek és vállalkozások működnek Mátranovákon, a hajdani bányásztelepülésen. Amikor elkezdődtek a bányabezárások, az akkori vezetők sikerrel lobbiztak azért, hogy oda települjön a Ganz-MÁVAG egyik üzeme. A volt bányászokat átképezték: lakatosok, hegesztők, esztergályosok lettek. A Ganz kezdetben híd- és darugyárként működött, amit 2005-ben megvásárolt a Bombardier, s ma már a főprofil a motorvonat-alvázak gyártása. Mátranovákon a Bombardier körülbelül hatszáz embernek ad munkalehetőséget, a Strautmann Hungaria pedig száz-százötvennek.

Úgy gondolom, ha egy 1700 lelkes település 800 munkahellyel rendelkezik, az igen figyelemreméltó dolog – mondta a polgármester asszony. Mátranovákon teljes az infrastruktúra, a 23 kilométernyi belterületi út többsége önkormányzati tulajdonban van, azaz a karbantartásról nekik kell gondoskodniuk. Hamarosan indul a belvízelvezetési projektjük, ami különösen fontos, hiszen a települést hegyek veszik körül.

Bodor Ernőnétől megtudtuk azt is, hogy a közintézményeik közül − a művelődési ház kivételével – valamennyinek az épületét sikerült felújítaniuk az elmúlt évek során, többnél energiatakarékos megoldásokat is alkalmazva a költséghatékony működtetés érdekében. Jelenleg zajlik – TOP-pályázati pénzekből − a fogorvosi rendelő teljes körű felújítása, illetve az iskola energetikai korszerűsítésének befejezése. Érdekességként említette meg, hogy Mátranovák abból a szempontból is különleges település, hogy három faluközpontja is van. Ezeket szeretnék a közeljövőben szebbé varázsolni. Akadnak olyan önkormányzati tulajdonban lévő épületek, amelyeknek már megkezdődött a felújítása, és beadott pályázataik vannak.

A polgármester asszony kiemelte, hogy Becsó Zsolt országgyűlési képviselővel és Skuczi Nándor megyei elnökkel való konstruktív együttműködésnek is köszönhető, hogy településükre közel háromszázmillió forint érkezett idén, illetve érkezik majd 2018-ban.

Végezetül Bodor Ernőné elmondta, hogy a két panzióban és a kulcsos házaikban hetven-nyolcvan vendéget tudnak fogadni egy időben. Persze sokat kell még tenniük azért, hogy egyre több turista látogasson el Mátranovákra, viszont aki már járt náluk, az rendszeresen visszatér hozzájuk.