Másfél milliárd forintból, állami támogatással épült új hűtőház Iváncsán

Iváncsa

Tizenöt-húsz új munkahelyet hoz létre az Alba Fructus Kft. a Fejér megyei Iváncsán. Új, 1,6 milliárd forintból épült hűtőházával jelentősen bővítette a 30 termelő alkotta szövetkezet zöldség-gyümölcs tárolási kapacitását.

Június elején adták át a Fejér megyei Iváncsán azt az új hűtőházat, amelyet állami támogatással hozott létre az Alba Fructus Kft (a korábbi Natbolé Kft.). A termelési és értékesítési szervezetként működő vállalkozás több mint 1,2 milliárd forintot nyert a kormányzat a kifejezetten termelői értékesítő szervezetek (TÉSZ-ek) számára kiírt pályázatán. Ennek révén a régió egyik legjelentősebb élelmiszer-feldolgozó üzeme létesült, amely mások mellett cseresznyét, meggyet, őszi- és kajszibarackot, körtét, almát és bogyósgyümölcsöt dolgoz fel és értékesít.

A magyar gyümölcságazat növekedésének és jövőbeni versenyképességének záloga a termelők szerveződése és a beruházási lehetőségek mind jobb kihasználása – hangsúlyozta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a hűtőház avatóján. Emlékeztetett rá, hogy a helyi termelő- és értékesítő szövetkezet beruházásához a magyar kormány 75 százalékos, vagyis 1,2 milliárd forintos támogatást nyújtott. – Az új hűtőház kiváló példája a termelők, a feldolgozók és a kereskedők közötti összefogásnak – nyilatkozta az államtitkár.
Kelemen Péter, a létesítmény tulajdonosa, az Alba Fructus Kft. ügyvezetője elmondta, hogy szövetkezetüknek összesen 30 gyümölcstermelő tagja van, együtt közel 400 hektárnyi gyümölcsöskertben termelnek, jelentős részben Fejér megyében. Az új létesítményben képesek hűteni, tárolni, osztályozni, különválogatni és csomagolni a beérkező gyümölcsöket, többségében automatizált gépsorokon. A beruházással a cég 15-20 új munkahelyet hozott létre.

Czerván György szerint a jövő útja a termelők szövetkezése, hiszen csak így lehet olyan kiegyenlített minőségű, nagy árualappal megjelenni a piacon, ami alkupozícióba hozza a termelőket a kereskedőkkel szemben. Így a gazdák kevésbé vannak kiszolgáltatva a piac ingadozásának, illetve az esetleges eladási nehézségeknek. A TÉSZ-ek megszervezése, illetve a már meglévő szervezetekbe való belépés a zöldség-gyümölcs termékpályán gazdasági szempontból a leginkább ésszerű. Jelenleg 70 ilyen szerveződés létezik az ágazatban, összefogva mintegy 17 000 termelő munkáját. A TÉSZ-ek 35 ezer hektáron 45 milliárd forint értékű terméket állítanak elő.

fotó: kormany.hu