Makó visszakapja történelmi méltóságát

A makói Hagymatikum Gyógyfürdő

Az országgyűlés október 3-án ellenszavazat nélkül döntött arról, hogy 2020. június 4-étől, a békediktátum 100. évfordulójának napjától Csongrád megye neve Csongrád-Csanád megyére változik. Történelmi méltóságát kapja vissza városunk, s ez hagyományaink őrzését is erősíti – mondta el lapunk érdeklődésére Makó polgármestere, Farkas Éva.

− A megye új neve mit jelent a makóiak számára?

− Makó térsége már az őskorban is lakott volt, első írásos említése 1247-ből maradt fenn. A település szerepe a karlócai békekötés után nőtt meg, 1730-tól Csanád vármegye székhelye lett. A közel ezeréves vármegyét a méltatlan és igazságtalan trianoni békediktátum szétszakította, a megyeszékhelyből Makó kistelepüléssé vált. A térség településeinek csanádi identitása ma is erős, az összetartozás érzése nagyban elősegítheti Makó fejlődését, a város és környéke szerves összekapcsolódását.

− Makó az elmúlt években felkerült az alföldi régió turisztikai térképére. A kiváló gyógyvízre alapozott új fürdő, a Hagymatikum egyre népszerűbb a látogatók körében, s a külföldiek úti céljai között is szerepel a város…

− Városunk legfőbb vendégcsalogató eleme valóban a termálvíz, amelyet a fúrások 1956-ban juttattak felszínre. A Termál- és Gyógyfürdő az elmúlt évtizedek alatt folyamatosan bővült, 2012 januárjában pedig megnyitotta kapuit a magyar organikus építészet megteremtője, a Kossuth-díjas Makovecz Imre által tervezett Hagymatikum Gyógyfürdő, amely wellness-, gyógy- és élményelemekkel várja az idelátogatókat.

− Makó mára az épített örökség része is, hiszen hazánkban az önök városában található a legtöbb Makovecz Imre tervezte épület. Milyen előnyöket jelent ez Makó számára?

− A Hagymatikum mellett a város valóban számos Makovecz Imre által tervezett építménnyel büszkélkedhet. A kormány programot indított a hagyaték gondozására, aminek keretében a világhírű építész makói munkái is megújulhatnak, sőt újabb, egyedülálló, tervekben ránk hagyott épületekkel is gazdagodhatunk. Ilyen a városi könyvtár, de a Hagymatikum Gyógyfürdő is kibővül az eredeti tervekben szereplő családi és élményrészlegekkel. A vízi sportok szerelmeseinek jó hír, hogy egy, a 21. század igényeit kielégítő uszodakomplexum is épül. Az aktív turizmus kedvelőinek a Maros Kalandpart nyújt kikapcsolódást, míg a természetbarátok az egyedülálló Lombkorona sétányon tekinthetik meg az ártéri környezet növény- és állatvilágát.