Magasabb fokozatra váltanak – új lendületben Keszthely

Keszthely


A lakosság és a szakma közös gondolkodása mentén értelmezik újra a hagyományos Balaton-parti funkciókat és közösségi tereket a Balaton fővárosában. Fenntartható, négy évszakos, minőségi életterek kialakítását tervezik olyan új egységek és szolgáltatások létrehozásával, amelyek a természeti értékek megóvása mellett a keszthelyiek és a városba látogató turisták kikapcsolódását egyaránt szolgálják. Nagy Bálint polgármester vendégei voltunk.

– Milyen tervekkel vágott neki a városvezetés az idei évnek?

‒ Olyan grandiózus fejlesztések előkészítése indult el Keszthelyen, amelyek hosszú távon fogják meghatározni a város arculatát és a térség négy évszakos turisztikai kínálatát. A szintén idén kezdődő szállodai fejlesztésekkel együtt most egy olyan, régóta áhított, komplex turisztikai kínálatot alakítunk ki Keszthelyen, amely nagyban hozzájárul majd mind a város, mind a régió versenyképességéhez. A Helikon Hotel felújítási munkálatai már megkezdődtek, a tervek szerint jövő nyárra be is fejeződnek, és a kor követelményeinek megfelelő, négycsillagos, 176 szobás szálloda várja majd a vendégeket, komplex wellness-részleggel, valamint egy 260 fős és további három kisebb kapacitású konferenciateremmel. Februárban indult a korábbi Via Hotel helyén épülő új, 4 csillagos superior szálloda építése is, ami a tervek szerint két évig fog tartani, és 126 szobával, valamint két lakosztállyal fogja várni a városba látogató vendégeket. 

A célkitűzések között szerepel a Balaton legjobb, legszínvonalasabb strandjának megvalósítása is, amely turisztikai szezontól függetlenül egész évben tud kikapcsolódást és feltöltődést nyújtani. A fejleszteni kívánt terület a Libás Strandtól egészen a Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkertig egy olyan egybefüggő sétánnyal kötné össze a Balaton-partot, amely a látogatók előtt eddig elzárt területeket is hasznosítaná. A fejlesztéssel a tervek szerint olyan sportolási és szórakozási lehetőségek is megvalósulnak, amelyek mind a keszthelyi lakosok, mind pedig az idelátogatók számára minőségi élményeket kínálnak.

‒ Mi szerepel még a tervezőasztalon?

‒ Olyan Balaton-partot szeretnénk, ahol minden korosztály megtalálja a számára megfelelő szolgáltatásokat, és az élményekkel teli, minőségi idő eltöltését támogatják. Megnyitjuk a lakosság előtt eddig elzárva tartott parti területeket is, hogy a Balaton-part mindenki számára végigsétálható legyen, a természeti környezet sérülése nélkül. Külön hangsúlyozni szeretném, hogy mindezen fejlesztéseket a zöldterületek, a természeti kincsek védelmével és figyelembevételével, sőt növelésével fogjuk megvalósítani. A beruházások részét képezné még a város közlekedési és parkolóterületeinek kapacitásfejlesztése is, amely az így létrejövő, új balatoni központot is kiszolgálná.

A tervek előkészítése az érintettek széles körű bevonásával valósul meg. Ennek részét képezte a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata „Keszthely balatoni központjának fejlesztése 2020” című nyílt, építészeti tematikájú ötletpályázat meghirdetése is, amelyre összesen 26 pályamű érkezett. A pályázati anyagokat egy szakmai bíráló bizottság véleményezte és bírálta el, ezek az MMA weboldalán megtekinthetők.

‒ Figyelembe veszik a lakosság visszajelzéseit?

‒ Kiemelten fontos számunkra, hogy a szakmai javaslatok mellett a keszthelyi lakosok, a civil szervezetek és a vállalkozók véleményét is kikérjük, ezért a pályaművektől függetlenül a keszthelyiek ötleteit is vártuk. A média és a közösségi felületek adta lehetőségeket kiaknázva, folyamatosan tájékoztattuk a lakosságot. Egy központi e-mail-címet hoztunk létre, ahová február 7-éig küldhették el az elképzeléseiket, ötleteiket. Ezúton is szeretném megköszönni a keszthelyieknek, hogy szép számmal küldtek javaslatokat. Ezt követően a díjnyertes pályaművek terveit, illetve a keszthelyi lakosság beérkezett javaslatait egységes ötlethalmazként fogjuk áttekinteni, feldolgozni és összegezni, amiről szintén folyamatosan tájékoztatjuk majd a lakosságot. Ez egy olyan korszakváltó időszak lehet Keszthely életében, amely során a lakossággal, a civilekkel és a helyi vállalkozásokkal együtt alakítjuk a város jövőjét!