Látogatás Somogyban

Somogy megye címere

A Dunántúlon fekvő Somogy megye természetes határa nyugaton a Zalai-dombság, keleten a Mezőföld és a Tolna–Baranyai-dombvidék, északon a Balaton, délen pedig a Dráva.  Székhelye Kaposvár,  második  legnagyobb városa pedig a  Balaton  fővárosának is tartott Siófok.

A megye mezőgazdaságában jelentős szerepet játszik a Balaton déli partja közelében található, körülbelül 3500 hektár területű dél-balatoni borvidék. A tizenhat hegyközségben közel négyezer szőlősgazda termeli a szőlőt ezen a vidéken, ahol már a római korban is magas színvonalú szőlőtermesztés folyt.

A megye fő turisztikai vonzerejét a Balaton déli partjának üdülőhelyei, a Somogyi-dombság csendes, gondozott falvaiban gyakorolt falusi vendéglátás és a megyeszerte megtalálható gyógyfürdők jelentik. A természetjárók kedvelt célpontjai a megye nagy kiterjedésű erdői, valamint a Dunántúl egyik legszebb tája, a dél-balatoni borvidék. Somogy vadászturizmusa országos jelentőségű. A Dráva a vízitúrázóknak nyújt kellemes kikapcsolódást, a búvárok pedig Gyékényesen próbálhatják ki tudásukat.

Somogy megye négy tájegységre tagozódik, Belső-Somogyra, mely madárvilágának sokszínűségéről híres, valamint természetvédelmi területeiről, például a Duna-Dráva Nemzeti Parkról. Külső-Somogyban – amely Belső-Somogytól eltérően dimbes-dombos – található a megye legmagasabb pontja, a Kőröshegy melletti Gyugy-hát. A dél-balatoni fürdőhelyek mellett érdemes a figyelemre Zselic, ahol a Csillagoségbolt-park található. Ezt a címet Európában elsőként a Zselici Tájvédelmi Körzet nyerte el, ugyanis itt a csillagos égbolt látványát alig zavarják mesterséges fények.