Kulturális barangolások Székesfehérváron

Székesfehérvár


Székesfehérvár hazánk történelmi fővárosa, de nem csupán erre, hanem erős, innovatív gazdaságára is büszke. A járványhelyzet utáni nyitást követően a turisztikai kínálata iránti érdeklődés ismét felélénkült, így most újra aktuális a szlogen: Nyiss Fehérvárra! 

Székesfehérvár egykori koronázóváros, a nemzet bölcsője. E jelentős örökség értékeinek őrzése napjainkban is kiemelt szempont, azonban a megyeszékhely mára kulturális programokkal és szolgáltatásokkal teli, élhető lakókörnyezetet biztosító vidéki nagyvárossá fejlődött, amely a magyar gazdaság egyik legfontosabb ipari és technológiai központja is egyben. A legújabb kihívás pedig minden területen a környezetvédelem, a fenntarthatóság. Dr. Cser-Palkovics András polgármester vezetésével ennek jegyében erősödik tovább nemcsak a város, hanem a székesfehérváriak közössége is. Ahogyan a városvezető vallja: „Százezren egy csapatban!”.

Székesfehérvári Királyi Napok

Szent István városaként minden évben kiemelt tisztelet és figyelem övezi augusztus 20-át. Nemzeti ünnepünket 1938-ban egy Székesfehérvárra kihelyezett országgyűlésen iktatták törvénybe, amely azóta is államalapítónkat idéző jeles nap. Az év legizgalmasabb összművészeti fesztiváljával, a Székesfehérvári Királyi Napokkal készül erre minden esztendőben a város. Érdemes a fehérvári látogatást erre a tíznapos programsorozatra időzítve tervezni, hiszen számos színes rendezvény fogadja ilyenkor az ide érkezőket. Augusztus 20-án az ünnepi közgyűlést a Fehérvári királyok menete vezeti fel történelmi óriásbábokkal és hagyományőrzőkkel, de tiszteleghetünk Szent István szarkofágja előtt is, a Nemzeti Emlékhelyen. Az ünnepi hosszú hétvégén pedig pezsdítő időutazással a középkorba repít bennünket a Koronázási Ünnepi Játékok. A történelmi fesztivál keretében lesz élő óriássakk-bemutató (a morvamezei csata elevenedik meg), középkori piac, az Árpád-házi királyokat megismertető családi játék, este pedig épületfestés színezi a belvárost. 

A Vörösmarty Színház

Az év minden hónapjában találnak programokat a városba érkezők, legyen az történelmi vagy kulturális fesztivál, templomi vagy szabadtéri hangverseny, vagy éppen egy színházi előadás. Hosszú hónapok csendje után igazi csemege volt a Nyári színház előadássorozata. A főváros és a Balaton közelsége okán a Vörösmarty Színház műsorkínálata azonban nem csupán nyáron, hanem az egész évadban elérhető kulturális program lehet. Szikora János igazgató vezetésével a társulat több műfajban nagyszínházi, illetve stúdiószínpadi körülmények között is bemutatkozik. Íme, egy kis ízelítő a 2021/22-es évadból: Boeing, Boeing, Szentivánéji álom, Az öreg hölgy látogatása, Mikve – A megtisztulás fürdője, Fame ‒ A hírnév ára, Az egérfogó, Don Quijote de la Mancha, Toldi.

Aranybulla emlékév

Emlékévre készül a város, amelynek neve egybeforrt az Árpád-házi királyokkal. 2022-ben az Aranybulla kiadásának 800. évfordulóját ünneplik Székesfehérváron. Az ehhez kapcsolódó programok végigkísérik majd az egész évet. Kiemelkedik az események sorából a „Királyok és szentek. Az Árpádok kora” című kiállítás, amely a Szent István Király Múzeum Rendházépületében kap helyet. Megújul az Aranybulla emlékmű környezete, s a városhatárig vezet majd az a történelmi sétaút, amely a szintén most megvalósuló Árpád-ház Kutatóközponttól indul, s felfestett jelek segítségével idézi fel a magyarság első századait és meghatározó uralkodóit.  

Nyiss Fehérvárra!

A pandémiás időszak Székesfehérvár mindennapjait is nagyban érintette. A gazdasági élet újraindítása és a zárás miatt nehéz helyzetbe került foglalkoztatottak segítése mellett a turizmust is szeretné ismét felpezsdíteni a város. A varázslatos, barokk történelmi belváros, az örök szerelem szimbólumaként ismert Bory-vár, a Sóstó Természetvédelmi Terület tanösvényei mind-mind várják az ide érkezőket. Közel a városhoz az ókort megidéző Gorsium Régészeti Park és a Velencei-tó is. A szállóvendégek ráadásul kedvezményekben is részesülnek a Tourinform Iroda által kibocsátott „Nyiss Fehérvárra!” kedvezménykártyával. 

További információk: www.szekesfehervar.hu