Közönségdíjas lett Madridban a szabadszállási Tökház ovi

Kecskemét

Középület kategóriában közönségdíjat nyert a kecskeméti Katkics Tamás építészmérnök tervezte szabadszállási Tökház ovi. A Katkics és Társa Építészeti Tervező Bt. ügyvezetője általa tervezett épületet, amely 2014-ben az év homlokzata pályázaton nyert díjat, a Baumit Kft. nevezte a nemzetközi versenyre. 

Huszonkét ország 252 pályázat szerepelt a Baumit Life Challenge 66 nemzetközi építészeti versenyen hat kategóriában. A meghívásos versenyen a műveket 12 tagú nemzetközi zsűri értékelte. Magyarországot a kecskeméti Katkics Tamás építészmérnök és a Tóth Projekt Építésziroda képviselték. A madridi városházán megtartott díjátadón valamennyi kategória hat-hat jelöltje vett részt, köztük a magyar döntős, a Tóth Projekt Építésziroda képviseletében Tóth László építész, illetve Katkics Tamás, aki a szabadszállási óvoda tervezésével a középület kategóriában a legtöbb közönségszavazatot kapta.

A Katkics és Társa Építészeti Tervező Bt. ügyvezetőjét az általa tervezett Tökház ovi − amely 2014-ben az év homlokzata pályázaton díjazott lett − alapján nevezte be a Baumit Kft. a nemzetközi versenyre – írta meg az epiteszforum.hu.

Szabadszálláson az 1974-ben épült óvodát kellett bővíteni két csoportszobával, tornateremmel, öltözővel és vizesblokkal A meglévő lapos tetős, téglalap alaprajzú épület belső tereit különböző mesefigurák színes képeivel próbálták barátságosabbá tenni az óvónők. Az építész úgy gondolta, hogy az épület megfogalmazásával mesélhetnének a gyerekeknek. Az alapötletet Bálint Ágnes Mazsola és Tádé meséje adta, amelyben a főszereplők tökházban laknak.

Az épület nem csak funkciójában, de külső megjelenésében is a gyermekeknek készült, akik színes mesevilágban élnek. A Tökház ovi, ahogy a helyiek elnevezték, emlékezés Katkics Tamás nagypapájára is, aki évtizedekig bábozott gyermekeknek. „Valójában én is szívesen lennék itt ovis” − írta az épületről a kecskeméti építészmérnök.

A tapasztalat az, hogy nem csupán a gyerekek szeretik az épületet, hanem az óvónők fantáziáját is megmozgatta az ovi mesebeli hangulata. Az egyes csoportok elnevezései, az információs táblák mind-mind a mesére épülnek. Az ünnepélyes átadásra máris megszületett két vers az épületről, amiket a gyerekek adtak elő.

Fotó: epiteszforum.hu