Kovács Kati Heves megyei köszöntője

Kedves Olvasó!

Verpeléten születtem, de Egerben nevelkedtem, ott jártam középiskolába, s a legtöbb családtagom a mai napig a városban él. Amióta édesanyám elment, ritkábban látogatok el Egerbe, de ötven éven keresztül hetente jártam haza. Máig ott él a húgom, a bátyám, két unokaöcsém, s a rokonaimnak – velem együtt – csupán kisebbik fele lakik a fővárosban.

Ha egy énekes dalokat ad elő, pláne, ha maga is ír szövegeket, pályafutása során szép lassan megénekli a saját sorsát, elmeséli a saját életét. Kapásból sorolom: például az Újra otthon, A régi ház körül, az Isten hozzád, kedves városom, a Napfényes álom, az Úgy szeretném meghálálni című dalok mind-mind Egerről szólnak, az utóbbi édesanyámnak állítva örök emléket, soha nem múló gyermeki szeretettel.

Ahányszor csak hazalátogatok a testvéreimhez, minden alkalommal rácsodálkozom a városra, arra, hogy milyen gyönyörűen fejlődik, szépül. Átlépve Heves megye határát, mindmáig hevesebben dobog a szívem.

Arrafelé bárkivel fél szavakból is megértjük egymást, léteznek olyan kifejezések, amelyeket csak mi ismerünk, mindent tudunk a másikról, figyelemmel kísérjük egymás sorsát. Tisztelem és mélyen átérzem az ott élők lokálpatriotizmusát.  Hiába kerül el valaki húszéves korában egy városból, az ott töltött éveket, a gyermekkort nem lehet kitörölni az ember életéből, minden történetet, mindent élményt, minden apróságot máig őrzök a szívemben.

Hálás vagyok a sorsnak azért is, hogy ma is rengeteg felkérést, koncertmeghívást kapok. Ezeknek örömmel teszek eleget. A közelmúltban pedig az a megtiszteltetés ért, hogy a Magyar Televízió gondozásában Kiadatlan dalok címmel megjelent egy CD, amelyen a korábbi lemezválogatásaimból kimaradt dalok hallhatók, sőt ezzel együtt az MTVA kiadott egy olyan DVD-lemezt is, amelyen végigkövethetők zenei pályafutásom legfontosabb állomásai, dalai.

 

Kovács Kati Kossuth-díjas előadóművész,

Eger díszpolgára,

Heves megye Nagykövete,

a Magyar Köztársasági Érdemrend

lovagkeresztjének és tisztikeresztjének

tulajdonosa