Kőszeg a turisták közkedvelt úti célja    

A műemlék épületek sora, a szép természeti környezet sok látogatót vonz Kőszegre. Az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy mind a turisták, mind pedig az ott élő emberek jól érezzék magukat a városban. Erről beszélt magazinunknak Básthy Béla polgármester. 

– Mit tesznek annak érdekében, hogy még többen látogassanak el a városba?

– Örömmel tapasztalom, hogy Kőszeget valóban nagyon sokan szeretik szerte az országban. Aki egyszer itt járt, többnyire visszavágyik és vissza is tér. Az évszázadokkal dacoló belvárosi épületek és a természeti vonzerők lassításra, elmélyülésre késztetnek.                               

   Kiemelt feladat a műemlékek értékőrző felújítása, a turisztikai szolgáltatások fejlesztése. Kormányzati segítséggel sok leromlott állapotú állami és egyházi tulajdonú épületet sikerült megújítani, és számos magántulajdonos is turisztikai fejlesztésekbe kezdett. A szálláshelyek bővülése mellett egyre több egyedi kínálatú apró üzlet és vendéglátóhely működik a városban. „Ékszerdoboz” programunk célja a felújítások folytatása, páratlan örökségünk élményszerű bemutatása, újabb turisztikai terek megnyitása. 

   Aktívan részt veszünk Vas vármegye és az Írottkő Natúrpark marketingcélú együttműködéseiben. Nem titkolt célunk, hogy Kőszeg a Bük-Sárvár Turisztikai Térség legvonzóbb idegenforgalmi célpontja, az Írottkő Natúrpark pedig az aktív turizmus célterülete legyen.

– Lát lehetőséget arra, hogy a turizmus mellett erősítsék a gazdasági területet is? Milyen befektetőket látnának szívesen?

– A Covid-járvány mellett a biztonságérzetünket megrendítő háborúk és a migráció jelensége is rámutatott a turizmus törékenységére. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy csupán egyetlen ágazatra koncentráljunk. Arra törekszünk, hogy városunk széles körű iskolakínálatával és a kisvárosi lét biztonságérzetével vonzó lakóhely legyen a kreatív, vállalkozó szellemű fiatalok számára. 

   Igyekszünk segíteni a helyben működő vagy az éppen induló vállalkozások fejlődését, és jelenleg is kínálunk betelepülő cégek számára előkészített telkeket. Szeretnénk további telephelyeket kialakítani, dolgozunk a szükséges területek megszerzésén. A viszonylag szűkös helykínálat és a védendő természeti értékek miatt elsősorban a tudásintenzív, alacsony környezeti terhelésű termelő és szolgáltató ágazatokból várunk befektetőket.

– Fontos az is, hogy a város lakói is elégedettek legyenek. Milyen fejlesztések történtek ennek érdekében Kőszegen?

– Az alapvető szolgáltatások megléte kulcsfontosságú egy város fejlődéséhez. 2021 és 2023 között igen jelentős útfelújítási programot valósíthattunk meg, és nagyot léptünk előre a csapadékvíz-elvezető rendszerek kiépítése terén. A nemrég átadott mentőállomás a szomszédos modern egészségházzal szintén javítja a lakosság közérzetét. Óvodáinkat felújítottuk, bölcsődénket bővítettük, középiskoláinkban jelentős fejlesztések történtek, és hamarosan az általános iskolákban is elindulnak a felújítások. A következő években elavult sportlétesítményeink felújítását, bővítését is tervezzük.

– Kőszeg egyetemi város. Hogyan tudják kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket?

– A Pannon Egyetem itteni képzéseit első körben belvárosi műemlék épületekben helyezték el, ezek felújításának városképi jelentősége volt. Munkatársaimmal igyekszünk minél jobban bekapcsolódni a Felsőfokú Tanulmányok Intézetének életébe, ahol az egyes tudásterületek kiemelkedő képviselőivel kerülhetünk kapcsolatba. Az itt kapott impulzusokat jól tudjuk hasznosítani a városi projektekben. A felsőfokú oktatás jelenléte az egész városban hatványozottan érezhető lesz a Felső körúton épülő egyetemi kampusz megnyitását követően.

– Kőszegen egész évben vannak nagy érdeklődést kiváltó programok. Miket emelne ki az idei kínálatból?

– A nagy hagyományú és sok vendéget vonzó rendezvények, mint a Szőlő Jövésnek Könyve eseménysorozata, a Kőszegi Várszínház, a Kőszegi Ostromnapok, a Kőszegi Szüret és Fúvószenekari Találkozó, vagy az Orsolya-napi Vásár mellett fontos megemlíteni a kisebb részvétellel, de az év során folyamatosan hozzáférhető „kamara” eseményeket. A Kőszegi-hegységben szervezett túrák, a borászaink által egyénileg vagy közösen tartott borkóstolók, a Tourinform által vezetett városnéző séták, művészeti csoportjaink előadásai, kiállításai, rendezvényei egész évben mozgalmassá teszik az életet Kőszegen.