Korszerű faipari üzemet avattak Vásárosnaményban

Vásárosnamény

Harmincmilliárd forintos beruházással épített faipari üzemet Vásárosnaményban a svájci Swiss Krono Group. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen OSB-lapokat gyárt az Európa több országában és Egyesült Államokban is érdekelt cég. 

A Swiss Krono Group igazgatótanácsának elnöke, Ines Kaindl-Benes az új, vásárosnaményi faipari üzem avatásán arról beszélt, hogy az új gyár az 1988-ban alapított egykori − 2011-ben bezárt − Interspan Faipari Kft. telephelyén létesült, újraindítása ezért egyaránt nagy jelentőséggel bír a családi vállalkozásként indult svájci cég és a térség számára is.

Az új gyár építési munkálatai 2015 őszén kezdődtek, a termelés újraindításán 1600 gépszerelő dolgozott. A Swiss Krono Magyarország Kft. évente 300 ezer köbméternyi OSB-lapot fog gyártani, ezzel a cégcsoport termelési mennyisége az eddigi körülbelül 1,5 millió köbméterről egyötödével bővül. Főként az építőiparban felhasznált OSB-lapokat elsősorban itthon és a környező országok piacain értékesítik.

A luzerni székhelyű Swiss Krono több mint ötven éve gyárt faipari termékeket, a családi vállalkozás a laminált forgácslap, MDF-lap, OSB-lap, laminált padlóburkoló és dekorlemez-gyártás tekintetében Európa vezető gyártói közé tartozik. A konszern 11 telephellyel rendelkezik, amelyek Svájcban, Németországban, az Egyesült Államokban, Oroszországban, Ukrajnában, Lengyelországban és Franciaországban találhatók.

Az egykori faforgácslapgyár területén megvalósított fejlesztéshez több milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást kapott a társaság magyarországi vállalata – mondta el az ünnepélyes átadáson Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

A gyárban a legmodernebb technológiával dolgoznak, a beruházás több mint száz munkahelyet teremtett a Beregben − tette hozzá.

Fotó: Balázs Attila/MTI