Koncertsorozattal, kiállítással kapcsolódik be a kulturális életbe a kápolnásnyéki Halász-kastély

Kápolnásnyék

Június 25-én, szombaton 11 órakor adják át a nagyközösnségnek a felújított kápolnásnyéki Halász-kastélyt. A Halász Gedeon Központ az MKB Bank gyűjteményéből rendezett kiállítással, valamint a KoncerTó programsorozat egymást követő eseményeivel mutatkozik be a nagyközönség előtt. 

A kápolnásnyéki Dabasi Halász-kastély európai uniós forrásokból újult meg, s vált kulturális-idegenforgalmi központtá. A Dabasi Halász család egykori kastélyát a XIX. század első felében klasszicista stílusban építették, majd az 1930-as években neobarokk elemekkel gazdagították. A mostani beruházás az idén tízéves Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány koordinálásával valósult meg, több mint 300 millió forintos uniós támogatással. A fejlesztés révén a kastélyépület modern látogatóközponttá alakul, melynek kiállítóterében egyedülálló, a Velencei-tó és környéke életét és történelmét, illetve művészeti alkotásokat bemutató tárlatok nyílnak meg.

A Halász Gedeon Központot 2016. június 25-én adják át ünnepélyes keretek között. A felújított műemlékkastélyt és a hozzá tartozó kertet Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter avatja fel, míg az épületet Supányi Antal megyéspüspök szenteli fel. Ezzel egy időben tartják a 65 éves MKB Bank gyűjteményéből rendezett kiállítás megnyitóját, amelyen Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas érdemes művész, Munkácsy Eszter dzsesszénekes és Kelemen István színművész közreműködik.

A kápolnásnyéki Halász-kastély koncertek helyszíne is lesz június végén. A KoncerTó elnevezésű programsorozat keretében június 23-án 19 órakor az Ewald Rézfúvós Együttes lép fel, majd 21 órakor Velencén, a kikötőben Pacsai Attila és zenekara várja a közönséget. Június 24-én 17 órakor a velencei Szent István királ- templomban a Harmonia Caelestis Barokk Zenekar előadását hallgathatják meg a komolyzene kedvelői. Ezen a napon 19 órától a Halász-kastélyban a Budapest Saxophone Quartet játszik, 21 órától pedig a velencei kikötőben tangóest kezdődik. Június 25-én, szombaton a kápolnásnyéki kastély az Óbudai Danubia Zenekar műsorának ad majd otthont, 19 órára pedig a gyerekeket várják a Mozart-interaktív gyerekeknek című produkcióra. A zenekar 21 órakor Érdi Tamás zongoraművésszel kiegészülve ad koncertet.

fotó:feol.hu