Koncertek, főző- és borverseny, prés(szín)ház a paksi sillerfesztiválon

Paks

Borbírálat és főzőverseny mellett sok újdonság, például prés(szín)ház is lesz idén Pakson, az Országos Sillerfesztiválon. A kilencedik alkalommal meghirdetett programon, amelynek a város szívébe ékelődött pincefalu ad otthont, sztárok is színpadra lépnek. Június 3-án Szabó Balázs bandája, június 4-én pedig a Péterfy Bori&Love Band ad koncertet.

Egymást érik a programok Pakson május végén, június elején. Május 21-én német nemzetiségi napot tartottak, ahol megemlékeztek a Roger Schilling Fúvószenekar alapításának negyedszázados évfordulójáról, május 28-án gyermekek és családok napját tartják, június első hétvégéjén, 3-án és 4-én pedig Országos Sillerfesztiválra várják a közönséget.

A Sillerfesztiválnak, amelyet kilencedik alkalommal tartanak meg, gerincét a borbírálat adja. Tavaly 234 sillerbort neveztek a versenyre, még Szlovákiából, Erdélyből, Délvidékről, Szerbiából és Németországból is volt nevező. A szervezők most is hasonló mezőnyre számítanak. Hetven borbírót hívtak meg, akik két első helyezést hirdetnek, a legjobb sillerbor és a legjobb paksi siller kap majd elismerést. Június 4-én délután a nagyközönségnek is lehetősége lesz Kárpátalja 100 legjobb sillerborának kóstolójára.

A Sárgödör Téri Présháztulajdonosok Egyesülete és a Csengey Dénes Kulturális Központ a fesztivál keretében meghirdeti a nemzeti és tájjellegű ételek főzőversenyét családok, civil szervezetek, intézmények és baráti társaságok számára. A versenyre előzetesen az info@paksivmk.hu e-mail címre küldött nevezési lappal lehet jelentkezni.

A kétnapos kulturális program első napjára a zenében is a hagyományápolás lesz jellemző, az est színvonaláról Berta Alexandra és barátai, a Dunaföldvári Ördögszekér Táncegyüttes, végül Szabó Balázs bandája gondoskodik, a napot Folkkocsma zárja a Násfa együttessel.

Paksi sillerfesztivál

Szabó Balázs bandája pénteken este 8-tól koncertezik, másnap ugyanebben az időpontban, tehát június 4-én 20 órától Péterfy Bori&Love Band koncert lesz. Szombat délelőtt a gyermekek számára igényes szórakoztatást biztosít a fesztivál prés(szín)háza több bábszínházi és gyermekprodukcióval, később a Pro Artis Wind Band és a PISTIEST együttes szórakoztatja a közönséget. Két napon át kézműves és termelői áruk vására, illetve szombaton 10 és 13 óra között Palacsintázó és Szörpintő sátor lesz.  Ehhez egy jótékonysági kezdeményezés társul, a becsületkassza bevételét ugyanis arra fordítják, hogy hátrányos helyzetű gyerekeket juttassanak színházi élményhez a 2016/17-es színházi évadban.

fotó: Babai István