Komoly lépéseket tesz Lőrinci a városiasodás útján

Kiegyensúlyozottak a hétköznapjai, gazdag a civil élete Lőrincinek, amely a két ütemben megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően rövidesen a korábbinál városiasabb képet mutat. Víg Zoltán polgármester az elmúlt esztendőre is visszatekintett, amikor kettős jubileumot ünnepeltek a lőrinciek.

− Az elmúlt esztendő a jubileum jegyében telt. 750 éve alapították, és 25 éve vált várossá Lőrinci. Hogyan ünnepelték?

− Az egész évünk a jubileum jegyében telt, minden hónapra jutott program, ami a Városnapban csúcsosodott ki. Ezt 1996 óta minden esztendőben megrendezzük. Az évfordulóra való tekintettel tavaly a szokásosnál több elismerést adtunk át azoknak, akik szívükön viselik Lőrinci sorsát, mindennapjait és jövőjét.

− A jubileum jó alkalom a számvetésre is. Milyen mérleget vontak? Melyek a legfontosabb eredmények, és akadnak-e hiányosságok?

− Nemzedékről nemzedékre építettük a településünket. Mindannyiunk alapvető vágya, hogy rendezett és igényes lakókörnyezetet teremtsünk, ki-ki a maga portáján kezdve. Nekünk, városvezetőknek ugyanez a törekvésünk, települési léptékben. Az elmúlt évek jó néhány változást, sok apró és sok sikeres, látványos beruházást és fejlesztést hoztak városunk életében, és reményeink szerint nincs még vége ennek a sorozatnak.

− Milyen fejlesztések zajlottak a közelmúltban?

− Erőnkhöz mérten folyamatosan újítjuk, javítjuk útjainkat, járdáinkat, bicikliutunkat. Újabb parkolók kialakításával tettük biztonságosabbá a közlekedést. Óvodánkban korszerűsítettük a fűtést, és új nyílászárókat kapott az épület, s megszépült a Selypi Tagintézmény épülete is. Mindhárom városrészünkben megújultak a játszóterek, a kondiparkok, felújítottuk városunk közkonyháját is, átadtuk a korszerű kormányablakot, ahol helyben intézhetik minden ügyüket a városban és a környéken lakók.

Fontos célnak tekintjük a közösségi aktivitás erősítését, a kikapcsolódási és sportolási lehetőségek biztosítását a fiatalok és az idősek számára egyaránt. Fontos, hogy vonzó és megtartó hely legyen városunk. Az egészséges életmód és a széles körű sportolási lehetőségek kéz a kézben járnak. A sportot szerető emberek nagy örömére megújult a sportpálya épülete és lelátója, és sokan veszik igénybe a fedett műfüves pályát is. Felújítottuk és átadtuk a gyermekorvosi rendelőt, valamint a tájházat. A tavalyi évben a legnagyobb beruházásunk a bentlakásos idősek otthonának komplett felújítása volt.

− Terveznek-e újabb beruházásokat?

− A Zöld Város programban TOP-forrást nyertünk a városközpontunk fejlesztésére, ami összességében 1,3 milliárd forintot jelent Lőrinci számára. Ez minden bizonnyal látható nyomot hagy majd a település központján. Parkok, utak, épületek felújítását, építését foglalja magában a polgármesteri hivatal és templom környékén. Ez meg fogja változtatni a város képét, emeli a színvonalát, a városiasodás felé nagy lépést teszünk, ha megvalósítjuk. Nyertünk az iskola energetikai felújítására 500, az óvodára 72, a művelődési házra pedig 22,5 millió forint pályázati pénzt, amelyhez még egyszer ennyi önerőt biztosít az önkormányzat. Az utóbbi kettőt vidékfejlesztési forrásból, a többit TOP-keretből. A Kossuth utcát pedig saját erőből újítjuk fel, amelynek teljes költsége bruttó 81,5 millió forint volt.

Feladat és terv tehát van bőven. Ezért, ahogyan jó néhányszor, úgy most is arra hívom fel a figyelmet, hogy összefogással, egymás munkájának megbecsülésével és tenni akarással, büszkén és bizakodva tekinthetünk a jövőbe.

− Stabil a város gazdasági helyzete?

− 2005 és 2007 között zajlott a szennyvízberuházás, ami nagyon fontos volt, de komoly terhet rótt az önkormányzatra több éven át, mivel ötven százalék önerőt kellett vállalnunk. Ezen már túl vagyunk, a bevételeink stabilak, így évente 100-110 millió forintot tudunk fejlesztésre fordítani.

− Lokálpatrióták-e a lőrinciek?

− Lőrinci 5600 lélekszámú település. A civil szervezetek jelentős feladatokat vállalnak a város életében, fontos az integratív szerepük, erősítik az itt élők társadalmi kötődését, ösztönzik a szabadidő értelmes és hasznos eltöltését, pótolhatatlan a közösségépítő szerepük. Számos rendezvényünk közül a legközelebbi június 9-én a főzőverseny lesz, ahová mindenkit szeretettel várunk.

A 750 éves település 25 éve kapott városi rangot

A kettős jubileum tiszteletére díszpolgárrá választották a testvértelepülések: Sárközújlak, St. Lorenz és Dunska Wola polgármestereit, elismerést kapott Szabó Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő. Lőrinci Város Közszolgálatáért címmel ismerték el Oldal Hajnalka könyvtáros és Juhászné Czakó Ilona kulturális menedzser munkáját. Több pedagógust is köszöntöttek, illetve a színpadra hívták azokat, akik a városavatás időszakában születtek. Az ünnepségen mutatták be a Lőrinci rapszódia című könyvet is, amely az elmúlt emberöltő várostörténetét dolgozza fel.