Komoly eredmények a térségfejlesztésben

Soltvadkert

Az elmúlt években közel hárommilliárd forintot fordított a térség fejlődésének előmozdítására a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány. A kuratórium Solton tartott ülésén elhangzott, hogy 2011-2014 között 169, tavaly 86 projekt kapott támogatást a paksi atomerőmű által létrehozott szervezettől.

A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány hatodik esztendeje segíti a térség fejlesztését a paksi atomerőmű körzetében fekvő negyvenegy településén. Az alapító MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 2011-től 2014-ig évente 500 millió forintot bocsátott az alapítvány rendelkezésére, 2015-ben pedig a Miniszterelnökséghez benyújtott nyertes pályázatán keresztül jutott 750 millió forintnyi forráshoz. Dr. Kovács Antal, a kuratórium elnöke azt mondta, a sikeres pályázatok nyomán megvalósult fejlesztés a települések mindegyikén szemmel látható.

Az ülésnek otthont adó Solt a sikeres pályázók egyike. Kalmár Pál polgármester tájékoztatása szerint 2011 óta féltucatnyi pályázatuk nyert pozitív elbírálást, ami közel százmillió forintnyi támogatást és még ennél is nagyobb értékű fejlesztési értéket jelent, miután több esetben önerőként használták az elnyert pénzt, más forrásokkal kiegészítve. A művelődési ház felújítását, önálló mentési pont létrehozását és egy nyolc intézmény fűtését biztosító biomassza erőmű megépítését is támogatta a paksi székhelyű alapítvány.

A Solton tartott ülésen elfogadták a monitoring jelentést, ami a korábbi pályázatok aktuális állapotát összegzi. 2011-től 2014-ig 169 pályázatot támogatott az alapítvány, s ezek zöme lezárult a múlt év végére. Tavaly – amikor az előző évektől eltérően – nem az alapító paksi atomerőmű, hanem a Miniszterelnökség biztosított forrást az alapítvány számára, 86 pályázat nyert. A felhasznált összeg is eltér a korábbiaktól, amikor évente 500 milliós keret szolgált a térség fejlődésének előmozdítására. A 2015-ös 750 millió forintból, csakúgy, mint eddig, a térségben lakók életminőségének javítását szolgáló kezdeményezéseket támogatott az alapítvány.

A szervezett célja a kedvezményezett területeken megvalósuló térségfejlesztés, az életminőség emelése. Az érintettségi kört a paksi és a kalocsai kistérség, valamint a szekszárdi kistérség egy részét magába foglaló 41 település alkotja.

fotó: Média Paks