Kisvárosias kényelem jellemzi Dunavarsányt

A városvezetés szeretné, ha a dunavarsányaik jól éreznék magukat a városukban. Az elmúlt években impozáns beruházások segítségével igyekeztek lépést tartani a lakosságszám növekedésével. Bóna Zoltán polgármester büszke a városára, amely az idén éppen tízéves.

A rendszerváltáskor ötezer lakosú Dunavarsányban ma nyolcezren élnek. Igaz, a lakosságszám-növekedés üteme lelassult, ám továbbra is az jelenti a legnagyobb kihívást az önkormányzat számára, hogy az infrastrukturális és intézményi háttér együtt fejlődjön a város lélekszámának növekedésével.
A polgármester szerint a városias kényelem biztosítása a cél: szeretné, hogy a dunavarsányiak jól érezzék magukat a városukban. Minden olyan családot, ahol az édesanya otthon van gyesen, havi ötezer forinttal támogatnak. Az elmúlt években felújították az általános iskolát, a kerítéstől a tornaterem padlójáig, renoválták a Petőfi Klubot, új játszótereket telepítettek és megújult a polgármesteri hivatal előtti tér is. Igaz, maga a polgármesteri hivatal épülete már szűkös és elavult, ezért a városvezetés álma, hogy 2015-ben új épületet avathassanak.
Hosszú évek óta problémát jelentett az 51-es út és a dunavarsányi bekötőút találkozásánál lévő veszélyes csomópont. A polgármester örömmel nyugtázza, hogy felerészben állami hozzájárulásból, felerészben pedig önerőből az idén végre megépülhet egy biztonságos körforgalom.
Bóna Zoltán büszke arra, hogy tavaly év végén egy modern, impozáns rendőrőrsöt avattak Dunavarsányban, így sokat tettek a város közbiztonságáért.
Bár egyelőre sokan a fővárosban dolgoznak, a városvezetés fontos célja, hogy elősegítse a dunavarsányi munkahelyek létesítését is. Ipari parkjukban több mint tíz éve működik egy kétezer főt foglalkoztató japán autóipari cég, és egy száz százalékban magyar tulajdonú vállalkozás is betelepül a közeljövőben.
Dunavarsány színes kulturális élete három közösségi színtéren szerveződik, a Soli Deo Gloria Közösségi Házban, a Petőfi Klubban és a Petőfi Művelődési Házban. A városban mintegy negyven civilszervezet működik. A település az idén ünnepli várossá válásának tizedik évfordulóját, amelyről az év folyamán több rendezvényen is megemlékeznek.