Kisköre lehet Dél-Heves egyik idegenforgalmi központja

Hallépcső - Kisköre

A háromezer lelkes kisváros a Tisza-tó és annak gazdag élővilága jóvoltából vonzó turisztikai adottságokkal rendelkezik, a pihenésre, kikapcsolódásra vágyók közül évről évre egyre többen választják úti célul. A jelenről és a közeljövő terveiről Magyar Csilla polgármesterrel beszélgettünk.

− Milyen fejlesztések valósultak meg a városban, illetve melyek az idei tervek?

− A 2015-ben lezárult uniós ciklusban szinte minden közintézményünk újjászületett, s ezzel véget ért a városfejlesztési programunk egy igen fontos szakasza. Azonban természetesen az élet nem állt meg Kiskörén, és 2016 óta is folyamatosan pályázunk, a TOP keretében infrastrukturális fejlesztéseket valósítottunk meg, illetve a Belügyminisztérium és az EMMI által kiírt pályázatokon is sikerrel szerepeltünk.

Ezek közül első helyen említem a humánerőforrás- és a humánkapacitás-fejlesztést, melynek során városunk − további öt környező településsel közösen, konzorciumi formában − több száz millió forint forráshoz jutott. Ezek a projektek a közösségépítésről, illetve a dél-hevesi térségben lévő humánerőforrások kiaknázásáról szólnak, és olyan humánszolgáltatások, valamint olyan szociális területen dolgozó szakemberek idevonzását jelentik, amelyek és akik hiányoztak a térségünkben. Gondolok itt óvónőkre, védőnőkre, szociális munkásokra, akik számára egyébként kialakítottunk egy ösztöndíjrendszert, továbbá tanácsadási, továbbképzési és szupervíziós lehetőségeket biztosítunk, hogy szakmai kérdéseikre válaszokat kaphassanak.

− Ön szociálpedagógus, így érthető, hogy a rászorulók segítése szívügye. De mi a jelenleg zajló fejlesztések másik területe?

− Egyértelműen a turizmus, hiszen Kiskörét sokan a Tisza-tó bölcsőjeként emlegetik. Idén 45 éves a vízlépcső, és negyven maga a tó, e kettős jubileumról május közepén tudományos konferenciával és szabadidős programokkal emlékeztünk meg. Ami pedig a konkrétumokat illeti, az idei terveink között szerepel egy sportcentrum kialakítása, valamint a kikötő és a strand felújítása, de ide tartozik egy inkubátorház és egy rendezvényközpont építése is. Ezek a beruházások nem csupán az idelátogatók, hanem a Kiskörén élők számára is fontosak. Több mint 1,7 milliárd forintos keretösszeg áll a rendelkezésünkre.

A városunkat és a környező településeket érintő, kiemelt kormányprogramok közül megemlítem a családi hajózás népszerűsítését, amely ugyan a MAHART Zrt. projektje, de Kiskörén lesz az egyik bázisállomás. A másik turisztikai projekt az ökológiai „hallépcső” közelében kialakítandó vízisport-centrum. Ez a Magyar Kajak-Kenu Szövetség koordinálásával fog felépülni 2019-ben, és a sportolók mellett bárki más is használhatja majd. Hamarosan körbeér a Tisza-tó körüli kerékpárút, ami azért is fontos, mert egyre többen érkeznek hozzánk két keréken. A tónak és környékének oly csodálatosak a természeti értékei, hogy vétek lenne azokat nem népszerűsíteni idehaza és külföldön is.

Szerencsére úgy látom, hogy a helyi és az országos politika érintett szereplői együttműködnek abban, hogy a Tisza-tó déli része is dinamikusan fejlődjön, egyebek mellett turisztikai, idegenforgalmi szempontból is helyzetbe hozzák az itt lévő településeket. Ami pedig bennünket, kiskörei városvezetőket illet, folyamatos fejlesztésekkel, út- és járdaépítésekkel, a szálláshelyeink bővítésével szeretnénk hozzájárulni a közös sikerhez.

− A nyáron milyen programok várják a Kiskörére látogatókat?

− Amellett, hogy a kiskörei strand a környék egyik legjobban kiépített fürdőhelye, amely önmagában is idecsalogatja a pihenésre, fürdésre, kikapcsolódásra vágyó családokat, a hazai és külhoni turistákat, a nyári rendezvényeink közül a június végi városnapot ajánlom az olvasók figyelmébe. Az egész napos színes forgatag idén is egy igazi szuperkoncerttel ér véget. Harmadik alkalommal rendezzük meg július második felében az ifjúság napját, szeptember 8-án pedig Kisköre leghíresebb turisztikai attrakcióját, a Csülökfőző Fesztivált. Ennek helyszíne hagyományosan a szabadvizű strand, ahol a csülökből készült ételek főzőversenye mellett helyi termékek kiállítása és vására, gyermekprogramok, ügyességi versenyek és koncertek várják kedves vendégeinket.