Kétmilliárdos fejlesztés a gyulai Almásy-kastélyban

gyulai almássy kastély

A Hétköznapok és ünnepek az alföldi kastélyokban – A gyulai Almásy-kastély évszázadai című beruházás, amire Gyula önkormányzata több mint kétmilliárd forint támogatást nyert, a tervek szerint ősszel fejeződik be.  A kastély komplex hasznosítása három fő pilléren nyugszik. 

Gyula Város Önkormányzata 2012-ben nyert uniós támogatást az Almásy-kastély hasznosítására. A fejlesztés három pillére a múzeumi és látogatóközponti fejlesztés mellett közösségi terek kialakítása és a kastélypark revitalizációja.

A megújult Harruckern–Wenckheim–Almásy-kastély kiállítótermeiben az épület falai között zajló egykoron nyüzsgő életről, így például a korabeli étkezési szokásokról, az ételekről, a birtokos család és a személyzet napirendjéről, a személyzet tagjainak feladatairól, az öltözködési szokásokról, a kastély egyes helyiségeinek funkcióiról, a korabeli fűtés- és világítástechnikáról, a kor eszmei áramlatairól és művészetéről kap betekintést a látogató.

A kastély turisztikai vonzerővé fejlesztésének egyik fő eleme az okostelefonos, visualguide-os vezetés, amely segítségével az épület egyes pontjain adekvát információkat, hiteles történeteket, anekdotákat hallgathatnak meg a vendégek. A kiemelt terekben enteriőr-rekonstrukció valósul meg, és a tervek szerint a kastély története időszalagon, multitouch wallon kerül bemutatásra.

Helyet kap az épületben egy turisztikai információs pont, gyermekmegőrző, játszóház és múzeumpedagógiai műhely is.  A kiállítóterekben és az egyéb turisztikai hasznosításra kerülő helyiségekben modern technikai berendezések segítik majd a vendégeket a látottak élménnyé alakításában.

A helyi kézműves termékek bemutatkozására a kastély cukrászdájában, kávézójában, valamint az ajándékboltban lesz lehetőség. A kastély kertje a látogatók és a gyulai lakosok számára ideális pihenőhely lesz, az ingyenes wifi segítségével pedig az élmények azonnal megoszthatóak lesznek.

fotó: gyulavaros.hu