„Kék falu” a pécsi Martyn Ferenc Múzeumban

Marc Chagall

A Kék falu című festménnyel bővült a pécsi Martyn Ferenc Múzeum április vége óta látható Chagall-kiállítása. A remekművet, amely a Szépművészeti Múzeumból érkezett, október végéig láthatja a közönség. 

A Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből származó, kétmillió euróra biztosított Kék falu című festmény is megtekinthető immár az október végéig látható Chagall-kiállításon a baranyai megyeszékhelyen. Az anyagot ebben az összeállításban még nem mutatták be Magyarországon. Pécsen néhány évvel ezelőtt volt már Chagall-kiállítás, de az nagyságrendjét tekintve messze elmarad a mostanitól.

Magyarországon két Chagall-festmény található közgyűjteményben, mindkettőt a Szépművészeti Múzeum őrzi. Ezek közül érkezett Pécsre július végén az 1968-ban készült Kék falu című festmény.

A XX. század egyik legkiemelkedőbb, legsokoldalúbb képzőművésze, Marc Chagall életművéből 2015. április végén nyílt kiállítás a pécsi Martyn Ferenc Múzeumában. Marc Chagall 1887-ben született Vityebszkben, Fehéroroszországban. Gyermekkori, fiatalkori emlékképeiből meseszerű fantáziavilágot hozott létre, nem a látható valóság realisztikus ábrázolására törekedett. A művein szereplő emberek, állatok, tárgyak különös szimbolikus értelemmel bírnak, álomszerűek, s egyben álmodozásra késztetnek. A tárlat anyaga bibliai témájú, Homérosz Odüsszeia című művéhez kapcsolódó alkotásokból, a Párizsi Opera mennyezetének megújítására készült tervrajzokból, vázlatokból, illetve a jeruzsálemi Hadassah Egyetemi Kórház zsinagógájának ablakillusztrációiból áll.

A kiállítása október 31-ig látogatható, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.

fotó: europeana.eu