Kehida: kicsikben nagyok vagyunk

A kehidakustányi termálvíz gyógyító ereje, a speciális konduktív terápia és az ezt kiegészítő gyógymasszázs-kezelések adják a Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő mozgásszeri gyermekterápiás programjának három pillérét. Egyéves kortól fogadják a gyerekeket – tudtuk meg Bencsik Flóra értékesítési és marketingvezetőtől.

A gyermekek számára kínált fejlesztő és mozgásszervi terápiás – 5, 10, 20 és 30 alkalomból álló – kezeléseket komoly tapasztalattal rendelkező szakorvossal, a méltán Európa-hírű Pető Intézetben végzett konduktorral, gyógytornásszal, gyógymaszőrökkel és a legkorszerűbb terápiás eszközökkel valósítják meg. A kehidai magas kéntartalmú, magnéziumban, kalciumban és hidrogén-karbonátokban gazdag gyógyvízre épülő gyermekterápia komoly esélyt jelent a javulásra – mondta Bencsik Flóra.
A gyerekek megérkezése előtt egy 20 kérdésből álló kérdőívet küldenek el a szülőknek. A kérdéseikre adott válaszokból alaposan felkészülhetnek a kis betegek fogadására, feltérképezhetik azok állapotát, étkezési és alvási szokásaikat, meglévő allergiás hajlamaikat.
Az első nap egy alapos orvosi vizsgálattal kezdődik. A magas kéntartalmú gyógyvízben végzett vízi torna során kilazulnak a spasztikus izmok, így sokkal hatékonyabb lesz a „szárazföldi” konduktív terápia. A gyógymasszázs mellett elektro- és fizioterápiát is alkalmaznak. Iszapterápia csak a nagyobbaknál szerepel a kezelési programban. Egy tíz alkalomból álló kezelés öt nap alatt elvégezhető, ugyanis a gyerekek többsége napi két kezelést is boldogan „elvisel”.
Akadnak „bejárós” környékbeli családok, amelyek az egyes kezelések idejére jönnek a Kehida Termálba, de többségük a négycsillagos szálloda vendége, amely egybeépült a fürdővel.
2013 óra körülbelül 100 gyermeket fogadtak A gyerekek átlagosan 20 kezelést kaptak, és nagyon látványos volt a fejlődésük, állapotuk javulása. A központi idegrendszeri sérült CP-s, ICP-s, spasztikus gyermekek izomtónusa lazult. Különböző mértékben javult az ülés, az állás, a járás és a kézhasználat egyaránt. Volt olyan gyermek, aki érkezésekor nem tudta mozgatni az ujjait, a csuklóját, a terápiás program végén, az utolsó kontrollvizsgálaton pedig vidáman húzkodta meg a doktor bácsi bajuszát. A terápián részt vevő tíz éven aluli gyermekek ingyen vehetik igénybe a szállást és a félpanziós ellátást.

 

Bencsik Flóra
A Kodolányi János Főiskolán szerzett idegenforgalmi közgazdász diplomát. Előbb Németországban és Szardínián utazásszervező, majd Dublinban dolgozott a Canada Life biztosítótársaságnál. Hazaköltözése után a sármelléki FlyBalaton repülőtéren marketinges, 2010 óta pedig a Kehida Termál Kft. értékesítési és marketingvezetője.