Kaposvár és Tihany a Virágos Magyarországért verseny győztese

Ebben az évben Kaposvár és Tihany kapta a Virágos Magyarországért verseny fődíját, így a somogyi megyeszékhely és a Veszprém megyei község képviselheti Magyarországot az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén.

Évente körülbelül háromszáz település nevez a versenyre, amely már több mint szimpla virágosítás−, lakosságformáló, közösségnevelő programmá alakult. Az idén benevezett 285 település közül Kaposvár az ötvenezer lakos feletti, Tihany a kétezer feletti kategóriában is nyert, amellett, hogy mindkét település megkapta a fődíjat. A zsűri az ötvenezer lakos alatti települések között Jászfényszarut, a kétezer alattiaknál Telkibányát, a budapesti kerületek közül pedig a XVIII. kerületet találta a legszebbnek – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A Kaposváron tartott eredményhirdetésen még számos további díjat is átadtak. Az idei verseny kiemelt témája a vendéglátás volt: olyan éttermeket kerestek, ahol nagy figyelmet szentelnek a gondozott környezetre, a virágosításra. Az értékelés alapján Rozmaring-díjat kapott a tahitótfalui Bodor Major, az encsi Anyukám Mondta és a bőszénfai Zselicvad étterem, a sümegi Terazza Bistro, a tiszafüredi Öreg Halász és a paloznaki Sáfránkert étterem, a nagykanizsai Szőlőskert és a szolnoki Galéria étterem, valamint a hódmezővásárhelyi Bandula Kisvendéglő. Az „Év legvirágosabb étterme” díjat a székesfehérvári Diófa étteremnek ítélték. Turisztikai különdíjban részesült Balatongyörök és Gyula idegenforgalmi, valamint virágos szempontból is kiemelkedő teljesítményéért.

− Legfontosabb célunk a minőségi turizmus irányába való elmozdulás, ehhez virágos ország, rendezett, vonzó, szép és stílusos települések kellenek – hangsúlyozta Guller Zoltán vezérigazgató, aki szerint Magyarország jó úton jár, sokat fejlődött ezen a téren, amit Mosonmagyaróvárnak és Dunakilitinek az idei Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében nyert ezüstérmei és más díjai is bizonyítanak.

A magyar verseny kapcsolódik a több mint három évtizedes múltra visszatekintő Európai Virágos Városok és Falvak Versenyéhez, amelyen a következő alkalommal Kaposvár és Tihany képviseli hazánkat. Az Entente Florale Europe több mint verseny: az összetartozás jegyében folytatott kampány a közös európai környezeti és kulturális értékek megóvásáért, az élhetőbb környezet megteremtéséért.

A program 12 ország mintegy 25 ezer települése között teremt kapcsolatot, és több mint 50 millió embert mozgósít. Az európai versenyen a magyarországi indulók eddig 9 arany-, 25 ezüst- és 10 bronzérmet szereztek, további tíz települést pedig Európa-díjjal jutalmaztak.

fotó: http://erdei-iskolak.eu/