Jelentősen javultak a megye felzárkózási esélyei

Balassagyarmat

Nyugat-Nógrád számos természeti szépséggel és kulturális, elsősorban néprajzi értékkel rendelkezik. Balla Mihályt, a megye 2. sz. választókerületének országgyűlési képviselőjét arra kértük, hogy magazinunk olvasóinak mutassa be szűkebb pátriáját.

− Közel húsz esztendeje országgyűlési képviselő. Két évtizedes parlamenti tapasztalatai alapján milyennek látja ön Nógrád megyét?

− Nógrád varázslatos világ, tele természeti szépségekkel, faluról falura szebbnél szebb népviselettel, népi kultúrával, vendégszerető emberekkel. A mikszáthi „jó palócok és tót atyafiak” hagyományai ma is erősen élnek a megyében.

Úgy látom, hogy a polgári kormányok idején mindig dinamikusabban tud fejlődni a térség, és így van ez most is. Nógrád megye, azon belül Nyugat-Nógrád az elmúlt években sokat fejlődött, erősödött. 2010-hez képest felére csökkent a munkanélküliség, egyre többen jutnak munkalehetőséghez a térségben, köszönhetően az itt működő vállalkozásoknak. A legutóbbi adatok szerint a megyei munkanélküliségi mutató 6,8%, Nyugat-Nógrádban 4-5%, de még mindig vannak olyan települések, ahol 10 százaléknál is magasabb. Az ipari termelés a vállalkozások székhely és telephely szerinti összesítésében közel 40 százalékkal növekedett 2015-höz képest. Ez azt jelenti, hogy az egy főre jutó ipari termelés 559 ezer forint volt a megyében, ami erős középmezőnyt jelent országos átlagban. Sokan járnak nap mint nap Vác, Hatvan és Budapest térségébe dolgozni.

− Jelentősen javult a megyei úthálózat az elmúlt négy évben…

− A 22-es főút közel 30 kilométernyi szakaszán valósult meg teljes felújítás, és több alsórendű út kapott új burkolatot. A 21-es út kétszer kétsávos fejlesztése számos nyugat-nógrádi település megközelíthetőségét javítja. Jövőre további utak felújítása kezdődhet el.

Idén több településen valósultak meg fejlesztések. A legkisebb falvaktól a városainkig önkormányzati intézmények, óvodák, orvosi rendelők, iskolák, szociális létesítmények, közösségi épületek újulnak meg a terület- és vidékfejlesztési programoknak, valamint a kormány támogatásának köszönhetően. Eddig mintegy 30 milliárd forint területfejlesztési támogatásról született döntés. Néhány központi településen ipari területeket alakíthatnak ki a letelepedni szándékozó vállalkozások számára. A balassagyarmati kórház 1,7 milliárdos fejlesztés végére ért, megújult több osztály és diagnosztikai részleg. A Semmelweis Egyetem pedig vidéki telephelyéül választotta kórházunkat, és közösen indítanak el egészségügyi képzési programokat. Szécsényben a Prónay- és a Benczúr-kastély bekerült az országos kastélyprogram turisztikai fejlesztési csomagjába.

Meggyőződésem, hogy a térségünk fejlődésének alapja az a lokálpatrióta szemlélet, amelynek köszönhetően az önkormányzatok, az államot képviselő intézmények, a vállalkozások és a különböző szervezetek példaértékűen összefogtak a közös célok elérésének érdekében. Ez a hozzáállás lehet a záloga térségünk további fejlődésének.

− Tanáremberként hogyan jellemezné a megye oktatási helyzetét, elsősorban a szakmunkásképzés területén?

− Figyelemmel kísérem az oktatás helyzetének alakulását, s látom, hogy a működés stabil alapokon áll a tankerületek koordinálásával, több iskola is kapott régóta nem tapasztalt lehetőséget fejlesztésekre, korszerűsítésre. A pedagógusoknak köszönhetően komoly versenyeken szerepelnek kiválóan a környék iskoláinak tanulói. Büszkék lehetünk rájuk.   

A szakmunkásképzésben talán az egyik legnagyobb kihívás az, hogy a szakemberjelöltek minél több gyakorlatot szerezzenek. Különösen igaz ez a hiányszakmákban. Persze a térség vállalkozásainak az igényeit is figyelembe kell venni a képzések indításakor. Ezen sokat segíthet a megyei Szakképzési Centrum, továbbá a vállalkozások és szakmai kamarák együttműködése.

− Milyen lehetőségeket lát a megye felzárkóztatására a turizmus, illetve kulturális programok tekintetében?

− Sokan érkeznek hozzánk egynapos kirándulásra, túrázni, nevezetes helyeket megnézni, és egy-egy helyi fesztiválra ezrével érkeznek érdeklődők. Számos rendezvényünk esztendők óta komoly vonzerő, például a Szilvaszombat, a Haluskafesztivál vagy a Várnapok, és még hosszan sorolhatnám. Szeretnénk, ha minél többen töltenének el hosszabb időt a térségben, ahol egyre több jó minőségű szálláshely áll az idelátogatók rendelkezésére a vendégházaktól a hotelig.