Jelentős eredmények és tervek Pécelen

pécel

Kiváló adottságú, Budapest tőszomszédságában fekvő város Pécel, tizenöt év alatt megduplázta lakosságszámát. Szöllősi Ferenc polgármester – akinek ajtaja a péceliek előtt mindig nyitva áll – arra törekszik, hogy az ott élőknek és a város iránt érdeklődő befektetőknek jó létfeltételeket teremtsenek.

Szöllősi Ferenc szerint az emberek nem maguk fölé, hanem maguk elé választanak vezetőt, és aki elnyeri a bizalmukat, nem király lesz, hanem őket képviselő polgármester. Pécel első emberének ajtaja mindig nyitva áll a város polgárai előtt, akik a közvetlenséget, a segítőkészséget az újraválasztásával hálálták meg. A szabad választások során még soha ennyi voksot nem adtak polgármesterjelöltre Pécelen, mint rá legutóbb.

− Egy súlyosan eladósodott önkormányzatot kaptunk örökségül, a 90-es évekre visszanyúló hiányosságokkal. Legnagyobb érdemünk a pénzügyi stabilitás megteremtése – mondta

Szöllősi Ferenc. A hárommilliárdos adósságot maguk mögött hagyták, de ez nem jelenti azt, hogy jól állnak, még a kötelező feladatok ellátásában is plusz állami forrásokra szorulnak.

– Ennek ellenére jelentős eredményeket értünk el a város fejlesztése terén. 2014-ben 21 utcát aszfaltoztattunk, idén eddig három játszóteret adtunk át, jövőre pedig egy uszoda építését tervezzük, de szeretnénk egy sportkomplexumot is, hiszen közel ötezer 18 év alatti gyerek él a városban – sorolta a polgármester. Mint elmondta, kihívásként éli meg, hogy a lakosság számát 15 év alatt megduplázó, ma 16 ezres alvóvárost „felébressze”. Mivel az új péceliek zöme lakótelepről kiköltöző, Budapesten dolgozó, ezért nehéz megmozgatni, bevonni őket a közösségi életbe. Az önkormányzat mégis igyekszik mindent megtenni, hogy ideális körülményeket teremtsen. Szeretnék átvenni, felújítani, élettel megtölteni a katasztrófavédelem oktatóközpontját. A Csunya-tó megvásárlását, a Csunya-árokban pedig kalandpark építését tervezik.

Komoly erőfeszítéseket tesznek egy ipartelep kialakítása érdekében, ugyanis egy török befektető jelezte, megfelelő feltételek mellett logisztikai központot hozna létre itt. Azon túl, hogy ezzel sok embernek adna munkát, luxus lakópark és bevásárlóközpont építését is tervezi.

A város mindent megtesz az ipari park kialakításának érdekében, de kormányzati segítségre is számít. Hogy éppen Pécelt „pécézték ki”, nem véletlen: nagyon jó a fekvése, az elérhetősége.

Számos kulturális értékkel is büszkélkedhetnek, a 110 éve működő férfikórustól a hasonlóan nagy múltú futballcsapaton át a művészeti hagyatékokig. Szöllősi Ferenc szerint a város, amely a századfordulón a politikai elit üdülőtelepe volt, valóságos gyöngyszem, érdemes tehát felkeresni.