Ízelítő a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárból

BEREGI KERESZTSZEMES HÍMZÉS:

A beregi Tiszahát keresztszemes hímzései az országhatáron túl is ismertek. A kendők, abroszok stb. széles csíkjaiban az egyszerű geometrikus minták és az úrihímzés reneszánsz motívumai egyaránt feltalálhatók. Az 1930-as évekig kizárólag piros és kék színt használtak. A gyászt kifejező darabokon a fekete szín volt az általános.

Soosto-zoo

SÓSTÓ ZOO:

A Sóstó Zoo már több mint egy évtizede Nyíregyháza és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik büszkesége. Az állatpark fejlődése immár két évtizede töretlen. Folyamatosan fejlődik, újabb és újabb attrakciókkal szolgálnak a nagyközönség számára, a nyíregyházi turizmus egyik jelképe. A parkot 1998-ban hozták létre egy régi szabadidőpark helyén.

Kölcsey

KÖLCSEY FERENC, A HIMNUSZ KÖLTŐJÉNEK SÍREMLÉKE ÉS EMLÉKEZETE SZATMÁRCSEKÉN:

Kölcsey Ferenc, a reformkor nagy költője, életének jelentős részét (1815–1838) csekei családi birtokán töltötte. Pesten jogi tanulmányokat folytatott, ahol megismerkedett a kor reformokat sürgető politikusaival. Hazatérve Szatmár megye  al-, majd főjegyzője lett. 1832-től három éven keresztül a megye országgyűlési követe volt, ahol a polgári átalakulás és a jobbágyfelszabadítás mellett érvelt. A megváltozott követutasítások miatt azonban lemondott mandátumáról és visszatért birtokára. Életét ettől kezdve a költészet és a jogtudósi tevékenység töltötte ki.

EREDETVÉDETT PÁLINKÁK HELYI VÁLTOZATAI:

Kiemelkedő nemzeti értékként a Magyar Értéktár részét képezi a szabolcsi almapálinka, a szatmári szilvapálinka és az újfehértói meggypálinka. Ezen pálinkák helyi változatait, mint például a tarpai szilvapálinkát, a panyolai szilvapálinkát, a tuzséri almapálinkát kívánta a Megyei Értéktár Bizottság megyei értékké nyilvánítani ezen összefoglaló elnevezéssel.

 

Református templom

SZATMÁR-BEREGI KÖZÉPKORI TEMPLOMOK:

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a középkori templomok földje, hiszen középkori templomokban egész Magyarország egyik leggazdagabb régiója. Lenyűgöző szépségű, parányi kis templomok sorakoznak e folyókkal szabdalt vidéken Szabolcstól Csengersimáig. A megyei értéktárban 22 szatmári és 8 beregi templom szerepel ezen megnevezés alatt. A szatmár-beregi középkori templomok egyik gyöngyszeme a sonkádi református templom.