Indokolt a megye önállósága

Cooper-Vision

A vállalkozások száma és sűrűsége, főként a tudásalapú kisvállalkozások tekintetében Pest megye igen jól áll – derült ki dr. Csath Magdolna közgazdász, egyetemi tanár szavaiból, aki az önállóvá válási ünnepi közgyűlés után nyilatkozott a Pest Megye Lapjának. Az ő nevéhez fűződik az a tanulmány, amely feltárta Pest megye önálló régióvá válásának indokait és lehetőségeit. Kérdésünkre elmondta, hogy a tanulmány során visszamenőleg vizsgálták a Pest megyei adatokat egészen az európai uniós csatlakozásig, sőt a rendszerváltásig is.

Azt tapasztalták, hogy Pest megye majdnem minden mutatója tekintetében igen rossz eredményt ért el, miközben az okokat kutatva egyértelművé vált, hogy Pest megye a Közép-Magyarország Régió részeként – Budapesttel együtt – igen kedvező adategyüttest tud felmutatni. Együttesen tehát olyan kedvező kép alakult ki, amely miatt az európai uniós támogatásokból Közép-Magyarországnak kevesebb jutott, mint a konvergencia régióknak – mint akár Észak-Alföldnek vagy Észak-Magyarországnak. Ha azonban a közép-magyarországi régióról leválasztjuk Budapestet, sőt ha belemegyünk Pest megye egyes régiónak elemzésébe, akkor döbbenetes adatokkal találkozunk – mutatott rá dr. Csath Magdolna. Mint mondta: egyes kistérségekben, falvakban drámai viszonyok vannak – nagyon sok helyen rosszak például az utak, vagy éppen nincs csatornahálózat, ami az ott élők életminőségének mutatói –, de a Közép-Magyarország részeként fejlettnek minősülnek.

A professzor asszony rámutatott, hogy nem csupán a tudásalapú kisvállalkozások vagy a vállalkozások sűrűsége, hanem a felsőfokú végzettségűek aránya igen kedvező. Ezek pedig olyan pozitív adottságok, amelyek révén – több fejlesztési forrással párosítva – gyorsan tudná mozgósítani a meglévő képességeit a megye. A kutatás során igen megalapozottnak találták, hogy Pest megyének le kell válnia a Közép-Magyarország Régióról. Szerinte Pest megye óriási lehetőségek előtt áll, de szükség lesz egy fejlesztési tervre, amely meghatározza azokat a lépéseket, lehetőségeket, amelyeket az önálló régióvá válás biztosít.

Fotó: Mészáros Péter – A CooperVision kontaktlencsegyártó a gyáli ipari parkban