Időjárásra reagáló épületben nyílt meg Pakson a Forráspont Energiaház

Energiaház

Az évszakokhoz, időjáráshoz alkalmazkodó, egyedi épületet avattak fel Pakson. A látogató- és tudásközpontként működő Forráspont Energiaház az energiahatékony életmódot és a fenntarthatóság eszméjét hirdeti pozitív gyakorlati példákkal és praktikus ötletekkel.

Hagyományos technológiákat ötvöz innovatív megoldásokkal a paksi Forráspont Energiaház, amelyet a Kozmann György nevével fémjelzett Aktív Energia Egyesület pályázati forrásból épített fel. Az épület alapelve, ahogy tervezője, a kísérletező kedvű építész-kutató, ifj. dr. Kistelegdi István a bemutatón elmondta, az „adaptív alkalmazkodás”. A ház három részből áll, egy vályog irodaépületből, egy acélszerkezetes üveg „télikertből” és egy síneken mozgatható hőszigetelő köpenyből, ami télen az irodaépületet szigeteli, nyáron az üvegházat árnyékolja, az átmeneti időszakokban pedig fedett-nyitott teraszként funkcionál. Mindezen túl energetikailag is figyelemre méltó, mert passzív ház, megújuló energiákat hasznosít, amit a látogatók számára be is mutatnak.

Prof. dr. Kistelegdi István elmondta, hogy a modern építészet használja a tradicionális építőanyagokat és technológiákat, ötvözve azokat a legmodernebb megoldásokkal. A vályog, mint megtudtuk, magas hőkapacitású, jó energiahatékonyságú, s előnye még a kiváló hő- és páraháztartás. Az épületben hasznosítják a napenergiát és a földhőt, míg a mesterséges szellőzést keresztáramú lemezes hővisszanyerővel oldják meg, a fűtést-hűtést pedig hőszivattyú segíti négy földszondával. A végeredmény egy olyan passzívház-technológiákat meghaladó építészeti és épületgépészeti megoldásokat felmutató központ, amely a környezettudatos és energiahatékony életmódra, a fenntartható életminőségre fókuszál.

A Forrásközpont Energiaház KEOP-ban elnyert pályázati támogatással épült. Eredetileg arra szolgált volna, hogy bemutatóközpontként olyan építészeti megoldásokat mutat be, amelyek energiahatékonyak és környezettudatosak. A tervek azonban folyamatosan bővültek.

Ahogy az egyesület alapítója, Kozmann György elmondta, az energiaház valójában egy tudásközpont, amelynek célja, hogy mindenki számára elérhetővé és megismerhetővé tegye az energiahatékony életmódot, és hirdesse a fenntarthatóság eszméjét pozitív gyakorlati példákkal és praktikus ötletekkel.

A létesítmény egyben – a napenergia felhasználásával − elektromosautó-töltő pont is. A feltöltéshez a napenergiát használják, az épület előtt álló, látványnak sem utolsó all-in-one szolár rendszer, a smartflower POP segítségével. A Forrásközpont Energiaház állandó kiállítása mellett időszakos tárlatok befogadására szolgál és rendezvénytérként is funkcionál.

fotó: Vida Tünde