Idén is élen járt Székesfehérvár az Európai Sporthéten

Székesfehérvár

Hetvenkét díjmentes foglalkozással csatlakozott 2016-ban Székesfehérvár az Európai Sporthéthez. A kezdeményezés Európa-szerte harmincegy országban összesen ötmillió embert mozgatott meg. 

Az Európai Sporthét az Európai Bizottság új kezdeményezése, amelyet 2015 szeptemberétől minden évben megrendeznek a sport és a testmozgás népszerűsítése jegyében. A nemzetközi eseménysorozat Európa harmincegy országában zajlott egy időben. A szervezők azzal a céllal hívták életre, hogy minél többen tegyenek az egészségükért az izgalmas sporteseményeken, és azok is megismerjék a mozgás örömét, akik általában keveset sportolnak.

A projekt az Európai Bizottság legnagyobb sportcélú kezdeményezése, amellyel Európa-szerte népszerűsíteni kívánja a testmozgás és az aktív életmód fontosságát. A kampány arra ösztönözi az európaiakat, és közte a magyarokat is, hogy minél többet mozogjanak a sporthét ideje alatt, illetve ennek hatására az év hátralévő részében is. Az Európai Sporthét négy tematikus nap – az oktatási környezet, a munkahely, a szabadban végzett mozgás, valamint a sportklubok és fitneszközpontok – köré épül.

Az elmúlt esztendőben Székesfehérvár igen aktív volt, a város kiemelkedő szerepének köszönhetően Magyarország szervezte meg a legtöbb programot az Európa Sporthéten, így az első helyen végzett az összesített rangsorban. A város idén is kitett magáért: hetvenkét díjmentes sportlehetőséget kínált.

A közgyűlés döntéseinek köszönhetően a szabadidősport kiemelt jelentőséggel bír a városban. Az Európai Sporthét foglalkozásai a díjmentesen igénybe vehető Nyitott Tornatermek programjaira épülnek, amelyeken szakedzők és testnevelők tartanak órákat. A Nyitott Tornatermek programsorozat keretében hetente több mint négyezer ember sportol rendszeresen Székesfehérváron.

− Reményeink szerint Székesfehérváron már nincs olyan, aki ne ismerné az országosan is egyedülálló és sikeresen működtetett Nyitott Tornatermek programunkat. Amikor az Európai Sporthét kapcsán a Magyar Szabadidősport Szövetség megkeresett minket, csak annyit kérdeztünk: mikor lesz? A népszerű programsorozatnak köszönhetően nálunk nem kampányszerűen indulnak a sportos foglalkozások; a mozogni vágyók ugyanis minden héten találhatnak kedvükre valót elfoglaltságot – mondta Östör Annamária. Az egészségügyi és sporttanácsnok annak a reményének is hangot adott, hogy jövőre is eredményesen szerepelnek a rangos sporteseményen.

fotó: szekesfehervar.hu