Húsz év után újra együtt Munkácsy Krisztus-trilógiája

Munkácsy-trilógia

Húsz év után újra együtt látható Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája a debreceni Déri Múzeumban. A trilógia sorsa még bizonytalan, mert az egyik, magántulajdonában lévő darabját egy orosz milliárdos szeretné megvásárolni.

Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festménye húsz év után idén májusban tért vissza Debrecenbe, így kiegészült a Krisztus-trilógia. Az alkotásokat már a nagyközönség is megtekintheti.

A három festmény, a Krisztus Pilátus előtt (1881), a Golgota (1884) és az Ecce Homo (1896) legutóbb húsz évvel ezelőtt, 1995-ben volt együtt látható Debrecenben. Az Ecce Homo mellé akkor letétként odakerült két kép közül azonban a Krisztus Pilátus előtt című alkotást tavaly nyáron vissza kellett szállítani tulajdonosához Kanadába.

A trilógia májusban vált ismét teljessé, mert akkor érkezett vissza Debrecenbe a Krisztus Pilátus előtt, amelyet a magyar állam megvásárolt a kanadai Hamilton Galériától. A kép Munkácsy életében Magyarországon utoljára 1882-ben volt kiállítva, majd Amerikában talált gazdára. Tűzvészből megmenekülve, többször visszatérve Magyarországra most végleg a Déri Múzeumban találta meg otthonát.

A Krisztus-trilógia sorsa azonban továbbra is bizonytalan maradt, mert a Golgota tulajdonosa, Pákh Imre a festmény eladását tervezi. Ez ügyben tárgyal a magyar állammal, pontosabban a jegybankkal, ám egy orosz milliárdos 10 millió dollárt ígért a festményért, amelyet egy most épülő templomban helyezne el. Amennyiben a jegybank nem tud megegyezni a tulajdonossal, úgy ismét külföldre kerülhet a Munkácsy-trilógia egyik darabja.

fotó: szeretlekmagyarorszag.hu