„Húsvét a kastélyban” mottóval hirdet programokat a Forster Központ

ozora

Tárt kapukkal várják a látogatókat húsvétkor a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ csodálatosan felújított kastélyai és várai. A régi termek és a hatalmas kertek megtelnek élettel, izgalommal, tartalmas szórakozást kínálva a húsvéti hosszú hétvégén.

 

Az előző évekhez hasonlóan idén is számtalan érdekes programmal készül a Forster Központ a húsvéti időszakra. Március 26-án, 27-én és 28-án hét különböző helyszínen egész nap zajlanak majd a színes események. Ezen a hétvégén indul a központ BORkulTúra elnevezésű országos gasztroprogram-sorozata is.

Az Edelényi Kastélyszigeten szombaton a húsvéti rendhagyó tárlatvezetés során a kastély falképeinek segítségével a húsvéti szokásokat, valamint a 18. század ünnepi étkezéseit lehet megismerni. Hegedűmuzsikát hallhatnak, bábelőadást láthatnak majd a nézők.

A tiszadobi Andrássy-kastélyban vasárnap keramikus, fafaragó és grillázskészítő mesterek dolgoznak nyitástól zárásig, méghozzá a látogatók bevonásával. Fellép a Dongó együttes, és lesz üvegfestés is.

ozora

A füzérradványi Károlyi-kastélyban hétfőn interaktív jelmezes tárlatvezetés, népzenészek sora, népi játszóház, táncház, valamint kézműves foglalkozás kínál mozgalmas kikapcsolódást.

A siroki Barlangvárba hétfőn hagyományőrző programok, kisállat-simogató, szörp-, illetve fröccstúra, családi csapatverseny és gyermekelőadás csalogatja az érdeklődőket.

A majki kamalduli remeteségben hétfőn a „húsvét szimbólumrendszere a magyar vallási és népi hagyományban” című előadás után lesz filmvetítés és körtánc is.

A Nádasdladányi Nádasdy-kastélyban hétfőn Csokoládé-koncert, Lakatos György fagottművész a tanítványaival, kézműves foglalkozás és rendhagyó tárlatvezetés kínál tartalmas időtöltést.

Az ozorai Pipo-várkastélyba hétfőn az Okos nyuszi húsvétja és a Sárgarépás jó napot című gyermekelőadás, kézműves foglalkozás, vár kalácsa sütés, ismerkedés az ehető virágokkal és árvácska kandírozás csábít kicsiket és nagyokat egyaránt.

ozora

Ezen a héten kezdődik a Forster Központ BORkulTÚRA elnevezésű programsorozata is, amely márciustól szeptemberig kilenc helyszínen, meghirdetett időpontokban rendhagyó tárlatvezetésekkel és érdekes programokkal várja a látogatókat. A kastély- vagy várlátogatás során megvásárolt belépőjegyekkel kedvezményesen lehet borokat kóstolni és vásárolni a programba bekapcsolódó helyi pincészetekben.

(:Bővebb információ www.forsterkozpont.hu/helyszinek)

Fotó: Vida Tünde