Hosszabb lehet a kerékpáros szezon a Nyugat-Balatonon

Kerékpáros tájékoztató tábla

Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a Nyugat-Balatonon megélénkülhet a kerékpáros turizmus, ugyanis a kiépített úthálózat, az ügyeleti rendszer, a minőségbiztosítással bíró szálláshelyek és a kölcsönzési rendszer megnyújthatja a Balaton környéki települések látogatottságát kora tavasztól késő őszig bezárólag. 

A Nyugat-Balaton régió nagyjából 50 km átmérőjű körnek felel meg. Keszthelyen található az ország egyik legszebb műemléke, a Festetics-kastély, valamint a Balaton egyetlen ma is működő szigetfürdője. A térségben öt gyógyfürdő található (Hévíz, Kehida, Zalakaros, Zalaszentgrót, Marcali), továbbá egy hosszú balatoni partszakasz 12 kékszalagos stranddal, mint például Gyenesdiás, Vonyarcvashegy és Balatongyörök, két csodás természetvédelmi terület: a Keszthelyi-hegység és a Kis-Balaton, várak, illetve várromok: Szigliget, Sümeg, Tátika, Rezi, Zalavár, és nem utolsósorban az egyik leghíresebb borvidék: Badacsony.

A Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft. jogelődje révén 2000 óta működik, és jelen pillanatban hét turisztikai egyesület és hat balatoni önkormányzat a tulajdonosa. Tar László, az iroda vezetője a jelen legnagyobb fejlesztéseit mutatta be.

– 2009-től lehetett részt venni TDM-pályázatokon, melyeken sikerült térségi szinten 88 millió forint fejlesztési pénzt nyerni. Ennek közel fele kerékpáros fejlesztésekre fordítódott. Az elsődleges cél az volt, hogy kerékpáros mintarégiót hozzunk létre a Nyugat-Balatonon. Ennek alapjául az osztrák mintát vettük figyelembe. Kerékpárokat vásároltunk, illetve kerékpárkölcsönző hálózat épült ki Nyugat-Balatonon. – meséli az irodavezető.

– Feltérképeztük a régió használható kerékpáros útjait, s ezeket teljes mértékben kitábláztuk. Jelenleg 18 útvonal létezik – mondja Tar László, majd hozzáteszi: – A legfontosabb kerékpáros útvonalak mentén esőbeállókat helyeztünk el. A fontosabb útvonalakon 1500-2000 méterenként, a kevésbé fontosak mentén 5 kilométerenként létesítettünk beállót. Ezek nem csupán az esőtől védenek, hanem itt meg lehet pihenni, lazítani kicsit és tájékozódni, ugyanis mindegyiken van térségi biciklis térkép, vagy az adott helyhez kötődő településtérkép, több helyütt pedig attrakció-térkép is szerepel rajta.

S itt még nem értek véget a fejlesztések! Létrehoztak egy kerékpáros ügyeleti rendszert, egyfajta segélyszolgálatot, amely a szezonban május 1. és október 15. között szünnap nélkül üzemel, 9-től 19 óráig. A telefonszámuk szerepel az összes térképen, a neten, így, ha bajba kerül egy turista, akkor jelezni tud, s műszaki probléma esetén riasztják a kerékpáros „sárga angyalt”.

De kidolgoztak egy minőségbiztosítási rendszert is a szálláshelyek, a vendéglátóhelyek és a múzeumok számára. Beszereztek 400 biciklis segélycsomagot, melyeket díjmentesen megkaptak a kerékpáros-barát szolgáltatók.

– Nagy örömünkre szolgál, hogy a tíz éve megépült balatoni bringakörútról kimaradó bekötőutak közül elkészült egy, és elkezdődött egy újabb kiépítése. Ez a kerékpárút a balatoni bringakörúttal és Keszthellyel is összeköti Hévíz városát. Ráadásul átvezet Keszthely sétálóutcáján, mert vegyes forgalmú út lett, azaz a gyalogosoknak van elsőbbsége mintegy 300 méteren keresztül. A másik kerékpárút, amelynek kiépítése most kezdődött el, Keszthelyt köti össze majd a Kis-Balatonnal, Alsópáhok irányába.

Szintén fontos megemlítenünk, hogy Balatongyörök és Balatonmáriafürdő között egy éve közlekedik menetrendszerinti hajójárat, amely egy időben közel 50 kerékpár szállítására alkalmas, de Badacsony és Fonyód között is újdonságnak számít a kerékpárszállító hajó. Így nem kell megkerülnünk egy nap alatt a Balatont, hanem kisebb, 30-40, illetve 60-70 km-es körtúrákra is vállalkozhatunk, akár a családunkkal együtt, Keszthelyről a Balatoni Bringakörúton keresztül – zárta mondandóját az irodavezető.