Horgászat a Zalaerdő Zrt. tavain

Zalaerdő

A horgászat hazánk egyik legnépszerűbb szabadidős tevékenysége, amely széles társadalmi réteg számára biztosít kikapcsolódást, feltöltődést. E rekreációs tevékenység során az egészséges táplálkozás egyik fő alapanyagát is a család asztalára tehetjük. 

A folyamatosan fejlődő horgászati módszerek révén a jól kezelt vízterületek izgalmas horgászatot biztosítanak. Megyénk változatos domborzatának és ásványianyag-bányászatának (kavics, tőzeg) köszönhetően Zalában sok vízterület található. Két völgyzárógátas víztározónak tulajdonosa és halgazdálkodási kezelője a Zalaerdő Zrt. Kiemelt figyelmet fordítunk a kezelésünkben lévő tavak halállományának fejlesztésére, amelynek meghatározó elemei a természetes szaporodás feltételeinek biztosítása és a tudatos haltelepítés.

A Kistolmácsi-víztározó és a Szentpéterföldei-tó meghatározó csúcsragadozója a süllő, de a part menti sűrű vízi növényzet, a vízbe dőlt és belógó fák, bokrok, ágak a csuka számára is ideális életteret biztosítanak. A ragadozó halfajok horgászvizeink értékes, keresett halai, fehér húsuk ízletes. A méretes ragadozófajok telepítésének a beszerzési nehézségek és a magas ár szab korlátokat, ezért minden évben előnevelt, 3-4 centiméter nagyságú ivadékokat telepítünk, amelyek a tavak természetes táplálékbázisát kihasználva érik el a fogható méretet.

A ponty a horgászok által legkeresettebb halfaj, amelyből minden év őszén jelentős mennyiségben telepítünk méretes, háromnyaras halakat. A keszegfajok mindkét tavon eredményesen szaporodnak, de állományukat indokolt pótolni, mert e fajok egyedei nem csupán a horgászok által keresett zsákmányhalak, hanem a ragadozó halfajok táplálékának nagy részét is képezik.

Örömteli hír, hogy a 2018-ban telepített ivadék balinokból − amelyet abban az esztendőben az év halának választottak – 2019-ben mindkét tavon 12-20 centiméteres példányokat fogtak, majd engedtek vissza. E nehezen szaporítható, ám többféle módszerrel fogható halfaj, reményeink szerint, a kezelésünkben lévő tavak jó hírét tovább erősíti. Tavaink az egész család számára biztosítják az aktív pihenést, kikapcsolódási lehetőséget. Mindkét tavunk mellett szálláshelyekkel is tudunk szolgálni, és a közelben fut a Csömödéri Állami Erdei Vasút személyszállító vonala is.

További információ: www.zalaerdo.hu, facebook.com/Zalaerdo, instagram.com/zalaerdo/