Hódmezővásárhelyen nyílt meg az ország első agrár-vidékfejlesztési ügyfélszolgálata

Hódmezővásárhely

Átadták Hódmezővásárhelyen az agrár-vidékfejlesztési ügyfélszolgálati irodát, elsőként az országban. A jövőben egy helyen intézhetik a gazdálkodók a kormányhivatal agrár- és vidékfejlesztést támogató főosztályához, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarához tartozó ügyeiket.

A kormányhivatal kezdeményezésére létrejött együttműködés eredményeként a szervezet kirendeltségén a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdász hálózatának bevonásával alakítottak ki közös ügyfélszolgálatot – tájékoztatott Juhász Tünde Csongrád megyei kormánymegbízott. A kirendeltségen négy munkaállomásnál a kormányhivatal agrár- és vidékfejlesztést támogató főosztályának, négy másik ponton pedig az agrárkamara falugazdász hálózatának munkatársai segítik az ügyfeleket. A szolgáltatás színvonalának emelése érdekében kibővítették az ügyfélszolgálati teret, és meghosszabbították az ügyfélfogadási időt.
Győrffy Balázs, a NAK elnöke arról beszélt, hogy a kamarai tagdíjakból finanszírozott a falugazdászi hálózat az országban kétezer ügyfélfogadási ponton segíti a gazdálkodók tevékenységét. A falugazdászok az elmúlt években ezermilliárd forint uniós támogatáshoz segítették hozzá a gazdálkodókat. Ez az összeg a kétszerese a magyar agrárium 2015-ös adózás előtti eredményének.

A kormánynak az a célja, hogy a mezőgazdaság minél több ember számára biztosítson megélhetést. A magyar agrárium a hatékonyság és a kapacitás tekintetében sem használja ki a lehetőségeit. Az ágazat valamikor félmillió ember eltartására volt képes, ma a földalapú támogatást igénylők száma 180 ezer körül mozog– fejtette ki Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter a hódmezővásárhelyi agrár-vidékfejlesztési ügyfélszolgálat átadásán.

Azt mondta, hogy a kormány azért alakította át az agrár- és vidékfejlesztés rendszerét, hogy követhető legyen a források elosztása. A cél – mint kitért rá – az, hogy a törvényesség betartásával a gazdálkodók minél több forráshoz juthassanak hozzá.

Fotó: hodmezovasarhely.hu