Hévíz idegenforgalma évről évre növekszik

Hévíz

Az Európa-szerte híres, több ezer éves, tőzegfenekű tavat tápláló források ásványi anyagokban gazdag vízére évszázados, egyedülálló gyógyászati kultúra épült. Dr. Kvarda Attilával, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház főigazgatójával készítettünk interjút.

− 2015 óta hungarikum a Hévízi-tó és a tradicionális hévízi gyógyászat. Mit jelent ez a kitüntető cím a tófürdő életében?

− Ez egyszerre büszkeség és kihívás is, mert folyamatosan meg kell felelnünk a hungarikum cím mögött rejlő magas fokú elvárásoknak, nem pihenhetünk a babérjainkon. A nálunk alkalmazott gyógymódok valóban tradicionálisnak mondhatók, tekintettel arra, hogy e gyógyászati eljárások eszköztárát igen régóta alkalmazzák. Azonban természetesen változnak a terápiás metodikák, változnak a vendégek igényei is, ezért a tradicionális gyógymódokban meg kell találnunk azokat a lehetséges változtatásokat, amelyek még megfelelnek a tradícióknak, de eleget tudnak tenni a modern gyógyászat követelményeinek is.

Maga a hungarikum cím a szakmában, a balneológiai intézmények körében mindenképpen egyfajta elismerést jelent. A tudományos konferenciákon a mai napig szembesülök azzal, hogy a kollégák kifejezik az elismerésüket. A mindennapokban pedig e címnek a marketingmunkában jut szerep, egyfajta védjegyet jelent az intézményünk számára, s ezt érezzük is, mindenekelőtt a visszatérő vendégeink részéről.  

− Tavaly a hévízi szálláshelyeken nőtt a magyar és az osztrák vendégek száma. Ezt önök is tapasztalták? Korábban az orosz vendégek látogatták előszeretettel a várost.

− Szeretnénk, ha minél több külhoni vendég látogatna el hozzánk, nem csupán a kórházba és a gyógytóra, hanem a régióba is. Sokat dolgozunk azért, hogy Németországból és Ausztriából egyre többen jöjjenek. A múlt évi, valóban növekvő vendégszámot tekintve is azt mondom, van még hová fejlődnünk. Ugyanis az elmúlt években Nyugat-Európában megváltoztak az utazási szokások, más, elsősorban melegebb éghajlatú országok vezetik a turisztikai célpontok listáját. Népszerűbbek lettek az egzotikus országok, a távoli szigetvilágok.

Örömteli dolog viszont számunkra, hogy a hazai vendégeink száma 2018-ban is emelkedett, s ez annak tudható be, hogy az úgynevezett medical wellness szegmensben próbálunk olyan szolgáltatásokat biztosítani, amelyek a fiatalabb korosztályoknak is élményelemeket nyújtanak, testi-lelki felüdülésüket és regenerációjukat szolgálják.

A nyugat-európai országokból hozzánk érkezők mellett továbbra is meghatározóak az orosz vendégek, s egyre többen jönnek Lengyelországból, Csehországból és Szlovákiából is. Tovább szeretnénk erősíteni a marketingtevékenységünket a déli szomszédjaink irányába is. Tavaly például horvát és szlovén utazási szakemberek látogattak hozzánk, s ez jó alkalom volt arra, hogy bemutassuk a szolgáltatásainkat. Egyébként 2018-ban második alkalommal voltunk részesei annak az akkreditációs eljárásnak, amelynek alapján a gyógytó és a szálloda szolgáltatásai ismét megkapták a Europe Spa Med minősítést. Ez azért fontos, mert ez nemzetközi összehasonlítást, nemzetközi minősítést jelent.

− Egyre többet hallani arról manapság, hogy mennyire fontos megelőzni a betegségeket. Talán a 30-as, 40-es korosztály a legfogékonyabb erre. Nekik milyen preventív szolgáltatásokat tudnak nyújtani?

− Ha valaki pihenni és reaktiválódni szeretne, s olyan helyet keres, ahol az ehhez szükséges szolgáltatások biztosítottak számára, akkor első körben nem a gyógyvíz-, hanem a wellness-szolgáltatásokat keresi. Természetesen ez utóbbiak szintén alkalmasak a regenerációra, az egészségmegőrzésre, de ezek az elemek nem ugyanazok, mint amilyeneket a gyógyvizeknél alkalmaznak. Mi ezért mondjuk azt, hogy a medical wellness szolgáltatásai között komoly a gyógyvíz szerepe, hiszen annak bizonyos hatásai egyértelműen a regenerációt és az egészségmegőrzést szolgálják. Ha például a harmincas korosztályt nézzük, az élettani változásaik ugyan klinikailag még nem jelennek meg, ám ezen elváltozások élettani jelei már észlelhetőek. Nos, erre rendkívül alkalmasak a gyógyvízre alapozott, úgynevezett medical wellness-szolgáltatások. Az itteni gyógyvizet használva olyan szolgáltatásokat nyújtunk a 30-as és 40-es korosztályoknak is, amelyeknek a hatása jól kontrollálható. Ezek alkalmasak arra, hogy mozgásszerveinket, izomrendszerünket regenerálja és felfrissítse, s nem csupán a testünket, de a lelkünket is regenerálja. Törekszünk arra, hogy az általunk végzett, a megelőzést szolgáló eljárásokat tudományos megfigyelésre, illetve bizonyítékokra alapozzuk.

2018-ban fejeztük be azt a vizsgálatot, amelynek alapján a gyógyvizünkre azt tudjuk mondani, méghozzá az evidence based alapján, hogy fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású. Idén olyan vizsgálatokat végzünk, amelyekben már azt kutatják, hogy a gyógyvizünk a szervezetben milyen egyéb speciális hatásokat fejt ki. Ezt a célt szolgálja az, hogy 2018-ban létrehoztunk egy mozgásanalizáló laboratóriumot. Olyan eszközöket és gépeket szereztünk be, amelyekkel mérni tudjuk a szervezet fittségi állapotát, elemezni tudjuk a „testösszetételt”, és ezek alapján diétás, illetve egészségmegőrző tanácsokat tudunk adni, természetesen figyelembe véve a gyógytó szolgáltatásait is. Elvégezzük a szervezet statikus és dinamikus elemzését is, az izom- és a csontvázrendszer vizsgálatával. Ezeket a noninvazív felméréseket minden korosztálynak ajánlhatjuk.

Törekszünk arra, hogy a könnyedebb medical wellness gyógyászati eljárásokat alkalmazzuk. Ez vonatkozik a masszázsokra és a fizioterápiára is.  Mivel szállodai szolgáltatást is nyújtunk, szólnunk kell a gasztronómiáról. A kérdést a vendégigények oldaláról közelítettük meg, s ezért döntöttünk úgy, hogy a free food irányába, az úgynevezett „mentes” ételek irányába indulunk el. Vendégeink számára biztosítjuk azt a lehetőséget, hogy egy szintén noninvazív teszt során kiderüljön, nincs-e valamiféle ételérzékenységük. Éppen ezért nyújtunk dietetikai jellegű szolgáltatást is. S természetesen a szálloda ételválasztéka is ennek megfelelően épül fel.

− Ön úgy fogalmazott korábban, hogy a hévízi gyógykúra különlegessége a komplexitásában rejlik. Mi mindent foglal magában ez a gyógymód, és kiknek ajánlható?

− Intézetünk mindenekelőtt rehabilitációval foglalkozik, s azon belül is a balneoterápiával, amelynek a komplexitásába beleértendő maga a gyógyvíz, amellyel kapcsolatban el kell mondanom, hogy gyakran kapjuk meg azt a kritikát, hogy a jegytípusaink miért bizonyos időtartamokra érvényesek. Ennek egyszerűen az az oka, hogy a gyógyvízzel is úgy kell bánni, mint bármilyen más gyógyhatású készítménnyel. A használatát megfelelő kontrollal kell kezelni, azaz csak meghatározott időt szabad a gyógyvízben tölteni, s annak gyógyhatását betegség-specifikus masszázsokkal kell kiegészíteni.

A gyógytó környezete is növeli a komplexitást, hiszen a tó körüli véderdő mikroklímája nélkülözhetetlen a lelki felüdüléshez. Egyébként egy sikeres pályázatnak köszönhetően a véderdő erdészeti jellegű felújítása már megkezdődött, a tavasz folyamán 16 ezer facsemetét fogunk elültetni. A pályázatunk célja az volt, hogy a véderdő fenntarthatóságát hosszú évtizedekre biztosítsuk, s ezzel a hévízi tó védelmét is szolgáljuk. 2021-re érünk a munka végére, tanösvények lesznek, információs táblákkal, és épül egy lombkorona-megfigyelő kilátó is.

− Folyamatosan fejlesztik a létesítményeket, a szolgáltatásokat. Milyen újdonságokra lehet számítani 2019-ben?

− Felújítjuk a gyógytó fogadóépületének közműveit, elektromos hálózatát, sőt készülünk az épület bővítésére is. Ez utóbbival növelni szeretnénk az öltözőhelyek számát, rugalmasabbá kívánjuk tenni a beléptető-rendszert, és kialakítunk egy új vendéglátóhelyet is.

Készülünk a tavon lévő épületegyüttest tartó cölöpök megerősítésére, amely a tavi fürdőzés átmeneti korlátozást fogja jelenteni, mivel a tóra pontonokat kell telepítenünk, ott búvárok és cölöpverő gépek fognak dolgozni stb. Ezek a munkák még az idei őszön megkezdődnek, és a számításaink szerint 2020 tavaszára befejeződnek s akkor kezdjük majd a fogadóépület bővítését.

− A Hévízgyógyfürdő és a Szent András Reumakórház, valamint a Keszthelyi Kórház szakmai vezetése közös. Milyenek az együttműködési lehetőségek?

− Az együttműködés természetesen nem csupán az igazgatási szintet, a gazdasági és pénzügyi területeket jelenti. Sőt, elsősorban szakmai együttműködést jelent, mivel a Keszthelyi Kórházban is működik rehabilitációs osztály, amely a neurológiai betegeik utókezelésére használni tudja a hévízi tradicionális gyógymódokat. Hasonlóan jó a szakma együttműködés a fizioterapeuták és a gyógytornászaink között, valamint a reumatológia területén. A Keszthelyi Kórházban működik egy egészfejlesztési iroda, amelynek a tevékenységi köre a hévízi intézményre is kiterjed, s 2018 óta nem csupán testi, hanem mentális egészségmegőrzést is végez, pszichológus és mentálhigiénikus bevonásával.