Heves megyében értik az idők szavát

Szőlő

A turisták és a befektetők is tudják már azt, hogy érdemes Heves megyébe menni. A gazdaság – és azon belül a turizmus – töretlenül fejlődik, minden évre jut gyáravatás vagy jelentős turisztikai fejlesztés. A Heves Megyei Közgyűlés elnöke, Szabó Róbert szerint elérhető területfejlesztési cél, hogy 2020-ra felzárkózzanak az ország legfejlettebb területeihez.

A megye gazdaságának egyik alappillére a turizmus. A területfejlesztési elképzelések is csupán erre koncentrálódnak?

– Meghatározó tényező, de nem az egyetlen. A turizmust illetően folytatni szeretnénk a fejlesztést, és változatlan lendülettel dolgozunk azon, hogy a lehető legtöbb forrást tudjuk mozgósítani erre a területre. Ezzel az a célunk, hogy az idegenforgalomban is minél több vonzerőt hozzunk létre, és ezzel együtt a lehető legtöbb munkahelyet teremtsük, s így még élhetőbbé tegyük a megyét. Szerencsére nemcsak az idelátogatók, hanem a befektetők számára is vonzó Heves megye. Ahogyan szálloda-, úgy gyáravatás is jut minden évre.

A legújabb ezek közül a gyöngyöshalászi Apollo Tyres gumigyár, ahol közel 1000 főt fognak alkalmazni. Ez lesz a közép-európai térség legnagyobb gumigyára. Heves megye gazdasági fejlődése jó ütemben halad, ezért reális célnak tartom azt, hogy a jelenlegi európai uniós ciklus végére felzárkózzunk az ország legfejlettebb területeihez.

– Heves megye a turizmust illetően is az egyik legdinamikusabban fejlődő térség. Az elmúlt években milyen módon növelték a kínálatot?

– Megyénk az egyik legvonzóbb úti cél a hazai turisztikai kínálatban. Az elmúlt években sokat fejlődött az idegenforgalmi infrastruktúra. Sorban épülnek a négycsillagos, komplex szolgáltatást nyújtó szállodák, mint például az új barlangfürdővel rendelkező Hotel Cascade, az afrikai stílusban épült Bambara Hotel, vagy az Oxigén Zen Spa, de szerencsére folytathatnám a sort. Külön öröm, hogy a turisztikai attrakciókínálatunk is látványosan fejlődik: megújult a bükkszéki és az egri strand, a hatvani Grassalkovich-kastély, Poroszlón az Ökocentrum, szépül az egri vár; a Mátrában Sástó, a Bükkben pedig Szilvásvárad továbbra is a legkedveltebb kirándulóhelyek közé tartozik. Hosszan sorolhatnám még azokat a agyberuházásokat, amelyekkel a megye gazdagabb lett. Térségünkben folyamatosan nő az idelátogató turisták és a vendégéjszakák száma. Ez azt mutatja, hogy elégedettek a vendégeink.

– Mi áll ennek a hátterében?

– Kiváló természeti adottságokkal rendelkezünk: a vadregényes Bükk és a Mátra, a Tisza-tó; de büszkék vagyunk épített örökségeinkre is, bővelkedünk aktív kikapcsolódási lehetőségekben, messze földön híresek gyógyfürdőink, helyi ételkülönlegességeink és kitűnő boraink. Fontos tényező az is, hogy mi itt Heves megyében értjük az idők szavát: tudjuk, hogy a turisztikai sikerek, a vonzerő fenntartása folyamatos megújulást kívánnak. Nyáron nincs olyan hét Heves megyében, hogy ne tudnánk válogatni érdekesebbnél érdekesebb rendezvények között. Mindenkit bátran tudok arra biztatni, hogy legyen Heves megye vendége, kóstoljon bele azokba az élményekbe, melyek messze földön híressé tettek bennünket. Garantálom, hogy nem fognak csalódni!