Hetvenmilliárdos fejlesztés kezdődik Szegeden

Szeged

Megépül a harmadik Tisza-híd, az új sportuszoda és a sportcsarnok Szegeden. Mindezek mellett munkahelyteremtő beruházások is indulnak majd, és több közlekedésfejlesztési projekt is megvalósul a következő években abból a közel hetvenmilliárd forintból, amelyet a csongrádi megyeszékhely a Modern Városok Programban kap.

Orbán Viktor miniszterelnök és Botka László polgármester közös sajtótájékoztatón számolt be a Modern Városok Program szegedi fejlesztéseiről. Botka László kiemelte, hogy Szeged az elmúlt évtizedben a békés, dinamikus fejlődéséről volt híres. Az elmúlt uniós ciklusban a városba egymilliárd euró fejlesztési forrás érkezett, ez a magyarországi városok közül a legmagasabb arány.

– Szegeden az a célunk, hogy a jelenlegi hétéves fejlesztési ciklusban ugyanilyen sikeresek legyünk − mondta a polgármester, aki hangsúlyozta: ehhez több ezer szegedi közös munkája szükséges. A város honlapján megjelent összefoglaló szerint 104 fejlesztési projekt zajlik jelenleg a városban. Ezeknek a forrása az a 34 milliárd forint, amelyet az Európai Unió már megítélt Szeged számára. A kormányfővel folytatott megbeszélésen további 19 projektről esett szó. Ezek a fejlesztések – húzta alá Botka László − nemcsak Szeged érdekét szolgálják, hanem a régió versenyképességét is erősítik.

Orbán-Botka

Orbán Viktor a főváros mellett fontos szerepet betöltő regionális központok közé sorolta Szegedet.

– A várost múltja, fekvése, szellemi ereje teszi alkalmassá erre a feladatra – jelentette ki a miniszterelnök. A kormányfő a támogatni kívánt programok közül kiemelte az M47-es négysávosítását, amelynek köszönhetően autópálya köti majd össze Szegedet Debrecennel, a Szeged és Makó közötti elővárosi vasúti közlekedés kiépítését és a szegedi repülőtér fejlesztését. Szót ejtett egy új, nagy élelmiszeripari beruházásról is, amelyhez szintén támogatást biztosítanak majd. Ez a projekt összefüggésben áll a 200 hektáros ipari park fejlesztésével, amelyről szintén megállapodtak a tárgyalások során. Orbán Viktor beszámolt arról is, hogy tárgyalások indulnak a kormány és a város között arról, hogy Szegeden a tömegközlekedést teljes egészében elektromossá alakítsák át.

Botka László a 40 milliárd forintból felépülő harmadik Tisza-hidat emelte ki, amely Makó felé biztosít majd vasúti összeköttetést, de Temesvár irányába is megnyitja a lehetőségeket. Felhívta a figyelmet az ELI-hez (a Szegedi Lézerkutató Központhoz) kötődő tudományos ipari park kialakítására is, amely szintén jelentős munkahelyteremtő és gazdaságfejlesztő beruházás lesz.

Botka László hangsúlyozta, alapvető nemzeti ügy, hogy Magyarország a következő időszakban fel tudja használni a rendelkezésére álló európai uniós forrásokat. A Szeged és a kormányzat közötti együttműködés is ezt célozza.

fotó: szeged.hu