Hétmilliárdos autóipari fejlesztés Békés megyében

Linemar

A két és félezer embernek munkát adó Linamar Hungary Zrt. 7,2 milliárd forintos beruházással bővíti békéscsabai és orosházi gyárát. A kanadai érdekeltségű autóipari cég félmilliárd forint állami támogatást nyert el.

Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy egyedi kormánydöntéssel 507,8 millió forint állami támogatást ítéltek meg a kanadai Linamar Corporation magyarországi társasága, a Linamar Hungary Zrt. számára. Békés-megye és az Alföld egyik legnagyobb mezőgazdasági gépgyártó, valamint autóipari alkatrészgyártó és -összeszerelő vállalata közel 2500 embernek ad munkát, s a cég a duális képzésben is részt vesz. A cégcsoport tavaly 5,3 milliárd forintos fejlesztést hajtott végre, most pedig 2,3 milliárd forintból Orosházán és 4,9 milliárd forintból Békéscsabán bővíti autóipari és általános gépgyártó üzemeinek kapacitását.

Havasi Csaba, a Linamar Hungary Zrt. vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy újabb technológiákat vezetnek be, és ezzel bővítik a meglévő vevők körét. A fejlesztéssel, ami két év alatt valósul meg, 81 új munkahelyet teremtenek, de a beszállítói láncban ennek többszöröse jön létre. Számításaik szerint a beruházás 23 milliárd forintot meghaladó árbevétel-növekedést eredményez öt év alatt.

A cég tavalyi árbevétele több mint 47 milliárd forintot tett ki, a gyártott termékek 90 százalékát exportálják. A Linamar 2010 és 2015 között 24 milliárd forint értékben hajtott végre beruházásokat, s a magyar beszállítóiknak tavaly 21 milliárd forintot fizetett ki.

Szabó László arról is beszélt, hogy a Nemzeti Befektetési Ügynökség közreműködésével az első tíz hónapban 64 pozitív magyarországi befektetői döntés született, amelyek 3,1 milliárd eurónyi befektetést jelentenek, 16 ezer új munkahelyet létrehozva, ami kiemelkedő eredmény. Tájékoztatása szerint ez a tavalyi év befektetései értékének háromszorosa.

Fotó: http://gamf.kefo.hu/