Határon átnyúló partnerség Nógrádban

Geopark - Nógrád megye

Nemzetközi konferenciával, illetve geoparki helyszínek meglátogatásával zárul a „GeoPart – Szisztematikus partnerség a Novohrad–Nógrád Geopark integrált fejlesztése érdekében” elnevezésű program. Június 18-án és 19-én tartják az uniós támogatással véghez vitt projekt záró programjait.

A Novohrad–Nógrád Geopark Magyarország és Szlovákia első geoparkja, amely egyúttal a világ első országhatárokon átívelő geoparkja is. A páratlan palóc vidék történelmi hagyományait, a tájat és közösségeket is egyesítő Novohrad–Nógrád Geopark fokozatosan építi ki és kapcsolja össze a látványosságokat a határ két oldalán: 64 magyarországi és 28 szlovákiai településen. A Novohrad–Nógrád Geopark 2010 tavaszán vált az Európai Geoparkok Hálózatán (European Geoparks Network – EGN) keresztül az UNESCO égisze alatt működő, s az ahhoz történő teljes jogú csatlakozásra váró Globális Geoparkok Hálózatának (Global Geoparks Network – GGN) hivatalos tagjává.

A nemzetközi szervezet feladata a terület földtudományi, táji, természeti, ökológiai, archeológiai, történelmi és kulturális értékeinek megőrzése, bemutatása, geoturisztikai termékké formálása, s ezáltal a helyi gazdaság fejlesztése.

A Novohrad–Nógrád Geopark Nonprofit Kft. és a Z.p.o. Geopark Novohrad–Nógrád az elmúlt közel egy év alatt bonyolították le azt a HUSK CBC projektet, melynek eredményeiről egy záró konferencián szeretnénk beszámolni korábbi és leendő partnereinknek.

– Nagy örömmel töltött el bennünket az elmúlt hónapok során tapasztalt érdeklődés a Novohrad–Nógrád Geopark jövőjének tervezésével kapcsolatban. Több alkalommal találkoztunk a térségi szereplőkkel, civilszervezetekkel, állami és egyéb intézményekkel, vállalkozókkal, és ismertük meg az érdeklődő szereplők igényeit, meglátásait, javaslatait – nyilatkozta Lóska János ügyvezető elnök. Mint mondta, e tapasztalatok összegzése, megosztása és a jövőbeni együtt gondolkodás szellemében tartanak nemzetközi konferenciát június 18-án Salgóbányán, a Geocsodák Házában. Másnap Eresztvényen folytatódik a program a geoparki helyszínek meglátogatásával.

fotó: nogradgeopark.eu