Harkány idén is sikeres főszezonra számít

Harkány


Az itt élő emberek büszkék gazdag történelmi múltjukra, színvonalas kulturális életünkre, valamint az Európában egyedülálló gyógyvizükre. A városvezetés az elmúlt években számos gazdasági, infrastrukturális, egészségügyi és turisztikai fejlesztést valósított meg. Baksai Endre Tamás polgármesterrel beszélgettünk.

– Ön az első polgármesteri ciklusa elején hangsúlyozta az iparteremtő, gazdaságélénkítő programok fontosságát. Melyek voltak a legfontosabb ilyen jellegű beruházások?

– Az utóbbi évek beruházásait tekintve ismét sikerült bővíteni a Harkányi Gyógyfürdő szolgáltatásait, elkészült a Harka Vízivilág, amelynek köszönhetően a téli hónapokban is a korábbinál többen érkeznek a fürdőbe. S mint tudjuk, minél stabilabban működik a fürdő, annál jobban teljesít a város. Azonban a pandémia időszaka rávilágított arra, hogy a város gazdasága nem függhet kizárólag az idegenforgalomtól, így Harkányban létrehoztunk egy ipari parkot. A kivitelezés már elkezdődött, és a 456 millió forintos beruházásnak köszönhetően városunk északi határában épül ki infrastruktúra könnyűipari cégeknek. Komoly vállalkozói érdeklődés mutatkozik, egy acélszerkezeteket gyártó fémipari cég már épített a területre üzemcsarnokot, illetve működik egy napelempark is. Az infrastruktúra teljes kiépítése nyilvánvalóan az ő érdekeiket is szolgálja majd.

– Harkány fejlesztési stratégiájának sarkalatos pontja, hogy minél több külső forrást vonjanak be azok megvalósítására. Futnak jelenleg is ilyen pályázati projektek, illetve szerepelnek-e újak a terveik között?

– A legutóbbi pályázati ciklusban Harkány számos fejlesztésre nyert támogatást. A Területi és Településfejlesztési Operatív Programnak (TOP) köszönhetően újulhatott meg a Zsigmondy sétány, az őstermelői piac, illetve ebből a programból nyert támogatást az önkormányzat többek között bölcsődére és ipari park kialakítására is. 

   Jelenleg is folyamatban vannak olyan beruházások, amelyekhez külső forrásokat tudunk igénybe venni. Pályázati támogatásból újítjuk fel a terehegyi játszóteret, illetve bővítjük komplett szabadidőparkká a területet. Az önkormányzat egymilliárd forint támogatást nyert a város csapadékvíz­elvezetési rendszerének fejlesztésére, melynek köszönhetően 10,2 kilométer hosszan megújul Harkány csatorna- és árokrendszere. A beruházással mintegy 400 lakóingatlan, több mint 20 szálloda és üdülőépület, számos ipari, kereskedelmi és szolgáltató vállalkozás, hétvégi házas üdülőterület csapadékvíz-elvezetése rendeződik.

   Természetesen szeretnénk kihasználni a jelenlegi európai uniós pályázati ciklus lehetőségeit is. Januárban két pályázatot nyújtottunk be a TOP Plusz keretében az Élhető települések nevű programkiírásra. Az egyik projekt részeként zöldterületek rekonstrukcióját tervezzük az arborétum területén, a másik pályázat keretében többek között az óvoda parkolójának és utcájának felújítására, kétsávossá tételére szeretnénk támogatást nyerni. Szintén e pályázat részeként a sportcsarnokot és a sporttelepet is fejleszteni szándékozunk. 

   Ismét meg kell említenem a Harkányi Gyógyfürdő fejlesztését, amely a kormány 3,8 milliárd forintos támogatásából történik, melyet a harkányi önkormányzatnak biztosított 2018 végén.  Ebből az összegből valósult meg a tavaly szeptemberben átadott új téli élményfürdő, a Harka Vízivilág, valamint a legújabb kültéri gyermekbirodalom, és már készülnek a következő fejlesztési ütemek tervei is. A kültéri gyerekbirodalom terheléses próbaüzeme a strandszezon elején kezdődik meg. 

– Természetesen Harkány első számú vonzereje a gyógyfürdő, és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások. Ön turisztikai szakemberként hogyan értékeli a város idegenforgalmát, s milyen további fejlesztéseket, kínálatbővítéseket tartana fontosnak?

– Harkány utóbbi években megvalósított fejlesztései egyértelműen megnövelték a városba látogatók számát. Olyan beruházásokkal sikerült a város vonzerejét növelni, mint a Zsigmondy sétányon kiépített többgenerációs játszótér, amely nem csupán a családokat csábítja Harkányba, hanem gyerekcsoportok érkeznek a térség településeiről, mondhatni igazi „játszótérturizmust” teremtettünk. Megújultak és megszépültek a zöldterületek is. 

   A járványhelyzet ugyanakkor nagyon súlyosan érintette a várost, a fürdő kétszer is zárásra kényszerült, amely miatt részben elveszítettük a külföldi vendégkört, s a városban működő szállodák, vendéglátóhelyek is nagyon nehéz helyzetbe kerültek a korlátozások idején. Turisztikai szempontból igyekszünk ezen az időszakon továbblépni, és azt gondolom, hogy jó irányba haladunk. A fürdő forgalma bizakodásra ad okot, illetve ha szép, napos időben a városban sétálunk, láthatjuk, hogy visszatért az élet. Hétvégente kerékpáros és motoros csoportok érkeznek, fotózkodnak a szelfipontoknál, fogyasztanak az éttermekben, cukrászdákban, kellemes pihenőt tartanak, és úgy indulnak tovább, vagy éppenséggel a fürdő felé veszik az irányt. 

   Mivel Harkány idegenforgalmának valóban a fürdő az alapja, ezért elsősorban annak a szolgáltatásait szeretnénk tovább bővíteni, illetve folytatni a komplexum fejlesztését. A strand északkeleti felén két nagyméretű medencét (hullámmedencét és mediterrán tengerpartot) terveztünk, amelyeknek a kiviteli tervei elkészültek. Ezek környezetében egy új ételudvar létesülne, és egy új, szekrényes öltözőrendszert alakítanánk ki, amely a főbejárat és a tervezett hullámmedence között helyezkedne el. 

   A rendelkezésre álló kormánytámogatásból lehetőség volt megtervezni a strand és a gyógyfürdő főbejáratának megújítását is. Ennek megfelelően a Bányász parkoló helyén a városnak egy emblematikus új tere alakulna ki, és a strandbejárat környezete is új formát kapna. A két főbejárat közti útszakasz felújítását is tervezzük, illetve a fürdő nagyszínpadának környezetét is átalakítanánk. 

   Mindezeken kívül egy új gyógyászati szárny megépítését is tervezzük. A következő időszak nagy feladata az lesz, hogy ezen tervek megvalósítására forrást szerezzünk.

– Érvényesül-e a szomszédos Siklós kulturális kínálatának, a Villányi borvidéknek, az Ormánságnak, az Ős-Dráva projektnek és persze a harkányi gyógyturizmusnak az egymást erősítő hatása? Akadnak még kiaknázatlan lehetőségek?

– Egyértelműen érvényesül, és azt gondolom, hogy most már a borturizmusban érintett környező településekkel, illetve Siklós és Villány városával is sikerült elérni, hogy a térségünkbe érkező turisták számára egymás attrakcióit is ajánljuk. Ez az együttműködés nagyon fontos, hiszen azt szeretnénk, hogy a turisták visszatérjenek, és ellátogassanak oda, ahová előzőleg nem volt idejük eljutni. Mindig vannak kiaknázatlan lehetőségek, például több turistacsoportot várnánk, illetve a gyógyulni vágyók számára is igyekszünk minél több kikapcsolódási lehetőséget felajánlani a térség szolgáltatóival közösen. Mindenki azon dolgozik, hogy egymást erősítsük.

– A városvezetés és a turisztikai ágazat szereplői milyen 2022-es főszezonra számítanak? Lesznek-e vendégcsalogató programok, új turisztikai attrakciók, esetleg készülnek-e igazi meglepetésekkel?

– Nagyon sikeres szezonra számítunk, hiszen Harkányban az idén újra felpezsdült az élet. A korábbi években megszokott színvonalas programelemekkel készülünk a fürdőfesztiválra és a szüreti fesztiválra is, híres-neves előadók érkeznek Harkányba, még külföldről is várunk fellépőt. Június közepétől augusztus közepéig szinte minden csütörtökön szabadtéri mozizásra várjuk a filmkedvelőket a Zsigmondy sétány szabadtéri színpada előtt, emellett nyáron három alkalommal – ugyanitt – péntek esténként Harkányi Hangfürdőt rendezünk, amikor is egy-egy helyi zenekar ad koncertet. Természetesen a Harkányi Gyógyfürdő sem marad ki a programhelyszínek közül, a fürdőfesztivál mellett nagyon népszerűek az éjszakai fürdőzések a Harka Vízivilágban.

   Mindezeken kívül tavaszól őszig szombatonként kézműves piaccal, térzenei programokkal, zenés, interaktív gyermekfoglalkozásokkal, tematikus sportprogramokkal, illetve gazdasági, ismeretterjesztő és egészségmegőrző előadásokkal is várjuk a helyieket és a városba látogatókat.

   A programokról a Kiss József Művelődési Ház Facebook-oldaláról lehet tájékozódni, folyamatosan töltik fel az intézmény munkatársai a rendezvények plakátjait, és az egész éves programnaptár is megtalálható ezen a felületen.