Hallgatóorientált a PTE szekszárdi kara

Diplomaátadó PTE

Folyamatosan bővülő, a munkerőpiachoz igazodó képzési portfólióval várja a hallgatókat a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara Szekszárdon, amely fontos szerepet tölt be a térség társadalmi, gazdasági és kulturális életében. Prof. dr. Szécsi Gábor dékán számolt be minderről.

A kar két jogelőd kar, a szekszárdi képzőhelyen működő Illyés Gyula Kar és a pécsi képzőhellyel rendelkező Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar összevonásával jött létre 2015-ben. Ahogy a neve is mutatja, három nagy tudományterületen oktatnak, de hagyományosan a legerősebb, a legnagyobb kereslettel bíró képzési terület a pedagógusképzés, ahol elsősorban alsófokú, azaz csecsemő- és kisgyermekgondozó, óvodapedagógus, tanító és német nemzetiségi tanító képzés zajlik.

Régi-új elem a vidékfejlesztési képzési kínálat (például a szőlész-borász mérnök alapszak), amelynek alapjain egy új képzési portfólió fejlesztésén dolgoznak. Ennek a megújuló kínálatnak lesznek az elemei többek között a vidékfejlesztési agrármérnök alapképzés és a természetvédelmi mérnök mesterképzés, valamint egy angol nyelvű nemzetközi mesterképzés, amelynek magyar elnevezése tájkultúra menedzsment.

Népszerű képzések emellett a szociális munka alapszak és a környezetkultúra alapképzés, valamint a közösségszervező alapképzés és az emberi erőforrás tanácsadó mesterképzés. Minden szak iránt komoly a kereslet, az érdeklődés. Folyamatban van egy angol nyelvű óvodapedagógus képzés, valamint egy gyógypedagógiai alapképzés anyagának kidolgozása. A művészeti instruktor mesterképzést a környezetkultúra alapképzésre építve kívánják elindítani egyetemközi együttműködés keretében. További tervük a PR mesterképzés, ami egyedülálló lesz a magyar felsőoktatási palettán.

Nagyon fontosnak tartják, hogy legyen önálló doktori iskolája a karnak. Ez várhatóan a következő tanévtől indulhat el a társadalomtudományok területén.

Az egyetemen belül elsőként hozták létre a Karrier Pontot. A február végén indított iroda elsődleges rendeltetése, hogy a szakmai tanácsadás, tréningek, tanfolyamok révén járuljon hozzá olyan készségek kialakításához, amelyek segíthetik a hallgatókat egy sikeres életpálya megalapozásában.