Hajdúszoboszló új élményeket kínál

Korona-jogar


Idén elsősorban belföldi vendégekre számítanak Hajdúszoboszlón, amely évről évre új élményekkel várja a kikapcsolódni és pihenni vágyó vendégeit. A település polgármestere, Czeglédi Gyula célja, hogy egyaránt magas szintű ellátást nyújtsanak a város lakóinak és az ide látogatóknak. 

‒ Húsz évig regnáló polgármestert váltva, a gyógyturizmus világából érkezett Hajdúszoboszló polgármesteri székébe. Mit jelentenek ezek az „örökségek” a városvezetői munkában?

‒ A fürdő vezetőjeként mindig arra törekedtem, hogy az emberek a legmagasabb szintű ellátásban részesüljenek. Meggyőződésem, hogy ezt a felfogást át lehet ültetni a közigazgatásba is. Vallom, hogy Hajdúszoboszlónak a fősodorban kell lennie. Ugyanakkor a pandémia rávilágított arra, hogy közelebb kell menni az emberekhez, megismerni a problémáikat, az emberek lelkével is foglalkozni kell, mert mindenki érzékenyebbé vált. 

‒ Milyen célokkal, elképzelésekkel érkezett a város élére?

‒ Amikor vállaltam a polgármester-jelölti felkérést, határozottan tudtam, hogy Hajdúszoboszlónak olyan polgármesterre van szüksége, aki az elzárkózás helyett a nyitottságot és az emberközpontúságot helyezi előtérbe. A „Hajdúszoboszló többet érdemel” szlogen egyebek mellett erre is utal. A közhangulatot helyre kellett állítani. A közbeszéd és egyúttal a közélet állapota erre ösztönzött. Úgy éreztem, hogy a fürdő élén végzett korábbi tevékenységem elismert a városban, ezért alkalmas vagyok erre a feladatra. A pártok mellett társadalmi szervezetek széles köre biztosított a támogatásról. Az engem támogató szervezetekkel célul tűztük ki, hogy hosszú távú fejlődési pályára állítjuk Hajdúszoboszlót. A meghirdetett választási program mentén végezzük a munkánkat. 

‒ Hajdúszoboszló weboldalán szerényen úgy fogalmaznak, hogy az Alföld fürdővárosa. Ennél azért többről van szó. A fürdőhelyek mezőnyében hol helyezkedik el Hajdúszoboszló?

‒ Hajdúszoboszló fürdőkomplexumának területe – a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően – a legnagyobbak közé tartozik Európában. Városunk a hazai idegenforgalmi szektor élmezőnyében szerepel. A vendégéjszakák számát alapul véve a legnépszerűbb úti célok közé tartozunk nem csupán a magyar, hanem a külföldi vendégek körében is. A fejlesztések legújabb mérföldköve a strandon belül épülő Prémium Zóna, amely hamarosan elkészül. Az ország legattraktívabb szabadtéri wellnessfürdője jön létre, ahol a magasabb minőséget elváró vendégek igényeit is ki tudjuk szolgálni. 

‒ Nem mehetünk el amellett, hogy a városban élők többségének a turizmus ad kenyeret, a járvány pedig éppen ezt a szektort sújtotta legjobban. Mi a helyzet napjainkban a turizmus területén?

‒ Tény, hogy a járványhelyzet következményei, gazdasági hatásai Hajdúszoboszlón erősebben jelentkeztek, mint egy idegenforgalomtól kevésbé függő magyar település esetében. A Kisfaludy Program keretében tavaly nagy segítséget kaptak a szállásadók a Magyar Kormánytól.  750 hajdúszoboszlói vállalkozás szerepelt jól a szálláshelyek minőségi fejlesztését célzó pályázaton, összesen közel 2,5 milliárd forint támogatásban részesültek. Ezzel a lehetőséggel 5700 férőhely újul meg. 

A fürdőben sikerült az alkalmazottak többségét megtartani a kormányzati bértámogatásnak köszönhetően, az önkormányzat pedig a bérleti díjak elengedésével nyújtott segítséget. A városvezetés igyekezett minden segítséget megadni a szektorban működő vállalkozóknak. Nyitási akciókkal próbáljuk visszacsalogatni a vendégeket. Idén elsősorban hazai turistákra számítunk, de bízunk benne, hogy a főszezonra megnyílik a lehetőség a környező országokból való beutazásra is.

‒ Mit gondol, mikor éri el korábbi színvonalát a turizmus?

‒ 2020 nyarán szinte csak a belföldi piacra tudtunk építeni, az akkori várakozásaink beigazolódtak. A teljes esztendőt tekintve a Balaton és Hévíz mellett Hajdúszoboszló volt a leglátogatottabb település Magyarországon. Arra számítunk, hogy idén is sikerül a turisztikai települések élbolyában végeznünk. A járvány sok minden más mellett az utazási szokásokon és preferenciákon is változtatott. Az előrejelzések szerint a belföldi turizmus további élénkülése várható, és a hazai turizmus 2022-ben érheti el a 2019-es szintet, amely mindent felülmúló rekordév volt. Ugyanakkor az is fontos, hogy az idegenforgalmi adót az önkormányzatok újra kivethessék, ugyanis ez a forrása annak, hogy ezek a városok megőrizhessék vonzerejüket.

‒ Polgármesterként még akkor sem fókuszálhat csak a fürdőkomplexumra, ha a szakmai múltja erre ösztönözné. Hogyan tekinthetünk Szoboszlóra, ha figyelmen kívül hagyjuk az idegenforgalmat?

‒ Az idegenforgalom mellett a város gazdasági életében nagy súlyt képvisel az agrárium. Hajdúszoboszlót kiváló termőföldek veszik körbe. A múlt év adatai szerint jól teljesítettek a gazdák. A mezőgazdaság válságálló ágazat, leginkább az időjárás, az aszály, a fagy jelent komolyabb kockázatot. Mindemellett fontosnak tartjuk más iparágak jelenlétét és megerősítését. Áprilisban döntöttünk arról, hogy ipari övezet kialakítása céljából területet vásárolunk a város déli részén. A feltételek megteremtésével és hatékony befektetésösztönző politikával erősebb gazdaságot szeretnénk építeni. Ez közép- és hosszú távú célkitűzésünk, amely hozzájárul a fiatalok és a családok kiszámítható jövőjéhez. Biztató, hogy a vidékfejlesztésre külön büdzsé áll majd rendelkezésre, amelyből reményeink szerint a feldolgozóipar fejlesztése – akár itt Hajdúszoboszlón is – napirendre kerülhet.

‒ Milyen fejlesztések zajlanak, és milyeneket terveznek?

‒ A járványhelyzet ellenére is tudunk fejleszteni pályázati forrásból és saját erőből. Ebben az évben a közlekedési feltételeket javító intézkedések – bel- és külterületi utak, parkolók felújítása –, óvodafejlesztés, új bölcsőde építése kerülhetnek sorra, ősszel pedig városunk sétálóutcája, a Mátyás király sétány megújítása kezdődhet meg. Rendezett településképünk érdekében folyamatos karbantartások, felújítások zajlanak. Több, kiemelt fontossággal bíró városi projekt van előkészítés alatt. Ilyen a Multifunkciós Rendezvényközpont, amelynek előkészítő munkálataira 400 millió forintot biztosított a Magyar Kormány. Nemcsak turisztikai, hanem komoly lakossági igényeket is szolgálni fog. A színvonalas konferenciarendezvények mellett méltó körülmények között sportolhatnak a gyerekek, de nagyszabású koncerteknek és városi rendezvényeknek is helyet adhat majd a létesítmény. Hajdúszoboszlón a lovas kultúra, a lovas hagyományok ápolása fontos, ezért városi lovarda megépítését tervezzük. Múlt év decemberében jelent meg a kormányhatározat, ami szerint elő kell készíteni a 4-es főút Hajdúszoboszlót és Debrecent összekötő szakaszának négysávosítását. Sok reményt fűzünk hozzá, ez életünk sok területére hatással lesz. 

   A városházán gőzerővel készülünk a 2021‒27-es európai uniós ciklusra. Élhetőbb város megteremtését eredményező projektek összeállítása van folyamatban, a közlekedésfejlesztés, a közösségi, a kulturális és a sportélet feltételeinek javítása fontos szempont a már említett ipari övezet kialakítása mellett. Az eddigieknél sokkal nagyobb figyelmet fordítunk városi infrastruktúrára. 

‒ A rendezvényeiről szintén ismert a város. Hogy néz ki a város rendezvénynaptára?

‒ Idén nyáron is garantált a fesztiválhangulat. Kilenc koncert, hat színházi előadás lesz a szabadtéri színpadunkon. Ezenkívül minden este bemutatkozik valamelyik közösségünk, művészeti csoportunk. Régi álmom, hogy megmutassuk magunkat a fürdővendégeknek. Ezt a sorozatot már tavaly elindítottuk, amikor a járványhelyzet miatt nem lehetett nagyrendezvényt tartani. Most is hasonlót tervezünk.