Hajdú-Bihar megye gazdasága dinamikusan fejlődik

A mezőgazdasági prémium termékek előállítása jelentheti az egyik fő kitörési pontot a megye számára Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint.

–       Milyennek látja Hajdú-Bihar megye gazdasági helyzetét?
–       A megye gazdasága kétpólusúan fejlődik. Debrecen és a hajdúsági területek az elmúlt években jelentős fejlődésen mentek keresztül. Egyre hangsúlyosabb szerephez jutnak a kis- és középvállalkozások, amelyek remélhetőleg jól használják majd a most kezdődő európai uniós gazdasági ciklus nyújtotta lehetőségeket.
A bihari részek viszont kissé elmaradottabbak. Nagyon fontos feladat lenne minél több munkahely létrehozása ezeken a településeken. Erre az egyik megoldás a román–magyar együttműködés hatékonyabbá tétele, hiszen tőlünk csupán néhány kilométerre olyan ipari parkok találhatóak, amelyek a magyarországi munkaerőt is szívesen fogadják.

–       A gazdaság mely ágaiban jeleskedhet a megye?
–       Hajdú-Bihar a legnagyobb agrármegye, amely jelentős tartalékokkal rendelkezik. Igen jó minőségű termőföldjeink vannak, s a korszerű öntözés feltételei is részben adottak. Olyan termények előállítására lenne szükség, amelyek értékesítése során megtérül az öntözési költség. Véleményem szerint a prémium agráripari termékek, ezen belül is a funkcionális élelmiszerek előállítása lehetne az egyik jó irány, különös tekintettel arra, hogy a Debreceni Egyetemmel való együttműködés jegyében számos értékes kutatás eredményeit is felhasználhatják az élelmiszergazdálkodók. A mezőgazdaságon kívül a gyógyszeripar és az IT-szektor is jelentős erőt képvisel a megyében. Szeretnénk elérni, hogy a multicégek bedolgozói egyre inkább a helyi vállalkozók köréből kerüljenek ki. A kamara igyekszik segíteni abban, hogy a kis- és középvállalkozásokat erre alkalmassá tegyük. Ezért is fontos számunkra, hogy részt vegyünk a fiatalok képzésében.

2014. július